De Hoeksche boerin: “Dat zijn dan weer de Nederlandse regeltjes, waar er steeds meer van komen”.

Trudy Schoenmakers
3 Min Read
Een boerin is niet alleen aan het werk op het land er komt ook veel administratie bij kijken - Foto PR

Doordat er in de wintermaanden weinig gewassen op het land staan, is er buiten weinig te doen. Dat wil alleen niet zeggen dat er voor de rest niets te doen is.


Doordat het bouwplan voor dit jaar helemaal rond is, weten we welke gewassen we gaan telen. In het gehele groeiproces is het belangrijk dat de gewassen op het juiste tijdstip wordt bemest. Hiervoor wordt een bemestingsplan gemaakt in samenspraak met onze teeltadviseur. We bespreken de nieuwe producten welke op de markt gekomen zijn en kiezen of we er aan mee willen doen.

Wat we daarnaast ook bespreken is het gewasbeschermingsmiddelenplan. Wat een moeilijk woord, haha. Het wil niets anders zeggen dan een plan waarin staat, hoe we onze gewassen dit teeltseizoen gezond willen blijven houden. Doordat wij onze aardappelen telen onder het keurmerk PlanetProof, mogen wij niet zomaar alle gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Het is daarom belangrijk om van te voren te kijken welke middelen we kunnen inzetten, als er ziektes optreden of insecten in het veld worden waargenomen. We stellen zo genoemde schadedrempels op. Stel, we zien in ons aardappelen perceel de coloradokever, kan ik direct besluiten om een middel te spuiten. Echter staat er in het plan, dat er eerst een schadedrempel moet zijn overschreden, om vervolgens de bespuiting uit te mogen voeren. Het is dus erg belangrijk dat er goed wordt geobserveerd en dat er goed wordt genoteerd wat je ziet.

Dat laatste vind ik zelf nog wel eens een lastige. Alles wat je dus ziet, moet ook goed genoteerd worden. Dat zijn dan weer de Nederlandse regeltjes, waar er steeds meer van komen. Dat wil niet zeggen, dat ik er tegen ben om met schadedrempels te werken. Het werken met schadedrempels vind ik juist heel goed. Je bepaald van te voren hoeveel schade je kunt hebben en welke impact dit zal hebben op het gewas. Als dit wordt overschreden, dan grijp je in.

Je kunt er dus vanuit gaan, dat als je mij ziet rijden met de trekker en de spuitmachine, dat dit dus echt noodzakelijk is. Want als de schadedrempel nog niet behaald was, had ik daar niet gereden!


 

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel