Martin Honders volgt Jan Maarten Dank op als nieuwe voorzitter van de PvdA Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Hoeksche Waard – Na een lange loopbaan als raadslid en bestuurder (wethouder in de Rotterdamse deelgemeente Charlois en de voormalige gemeenten Cromstrijen en Korendijk waar hij in 2018 opstapte als wethouder) was PvdA’er Martin Honders (74) uit Heinenoord meer dan tevreden met een ondersteunende plek op de kandidatenlijst.

Het liep anders in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart van dit jaar. De functie van voorzitter kwam vacant als gevolg van een verhuizing en twee bestuursleden stelden zich kandidaat voor de gemeenteraad en legden hun functie neer.

,,Toen heb ik mijn vinger opgestoken’’, vertelt Honders. Hij werd gekozen tijdens de Algemene Ledenvergadering van de afdeling Hoeksche Waard. Tot zijn genoegen kreeg hij gezelschap van secretaris Ed Lammens (71) uit Oud-Beijerland en penningmeester Kees de Leng (66) uit Westmaas.

,,Zij waren al lid geweest van de selectiecommissie voor de kandidaten voor de lijst. In een meer dan goede samenwerking met het gewest Zuid-Holland van de PvdA, dat ook twee commissieleden leverde, is een puike lijst samengesteld’’, aldus Honders. ,,Er was heel veel te doen met het oog op de verkiezingen, maar het werk is voortvarend en adequaat opgepakt.’’

Volgens Honders, die precies weet hoe de politieke en bestuurlijke hazen lopen in gemeente Hoeksche Waard, is er meer dan ooit behoefte aan een sterke sociaaldemocratische inbreng. Hij was tijdens de eerste raadsperiode van de heringedeelde gemeente lid van de steunfractie en in die hoedanigheid nauw betrokken bij de totstandkoming van het Initiatiefvoorstel Armoede.

,,Partijgenoten vertelden dat hun rode hart sneller ging kloppen van dit voorstel. De raad sprong er, waarschijnlijk uit onervarenheid met dit raadsinstrument, niet erg zorgvuldig mee om. Maar dat het een goed voorstel was blijkt wel uit het feit dat van lieverlee onderdelen ervan worden uitgevoerd. Zoals het openbaar vervoer voor de minima en verruiming van de vrijstelling voor giften voor mensen in de bijstand’’, zegt Honders.

Maar echt trots is hij op de onontkoombare verandering van de cultuur. ,,In heel het land hebben wethouders en gemeenteraden eigenlijk geen boodschap meer aan de hardvochtige Participatiewet. Het gaat nu weer om de menselijke maat, om vertrouwen in mensen in plaats van wantrouwen. De PvdA heeft daar in Hoeksche Waard in niet geringe mate aan bijgedragen. Al is er nog veel werk aan de winkel op sociaal gebied.’’

Stiekem rekent Martin Honders op verkiezingswinst. ,,Het werk van de PvdA-fractie in de raad zou daarmee terecht worden beloond. Er is hard en constructief gewerkt op alle beleidsterreinen. Met wisselend succes, maar onze raadsleden tonen grote kennis van zaken. Zij zijn sterk lokaal geworteld en hebben bovendien het voordeel dat zij landelijk ondersteuning hebben op de grote dossiers die eraan komen, zoals de nieuwe Omgevingswet en de centralisering van de Ruimtelijke Inrichting en Volkshuisvesting.’’


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.