Vuilnisvrouwen in Hoeksche Waard besmet met truckersvirus: ‘Tuurlijk kunnen wij dit net zo goed als mannen’

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Vrouwen op de vuilniswagen Eva Hermans en Britt Plaisier © Rijnmond
Vrouwen op de vuilniswagen zijn nog een grote uitzondering. Bij het afvalbedrijf in de Hoeksche Waard zijn het er vier op zestig mannen. Dat is al heel wat, want bij de meeste vuilophalers staat de teller nog op nul. De vrouwelijke pioniers genieten van hun overstap en doen niet onder voor hun mannelijke collega’s. De mannen op hun beurt moesten er even aan wennen, maar zijn helemaal om. “Het is veel gezelliger.”
 

In het begin zeiden de vuilnismannen geen boe of bah toen Eva Hermans drie jaar geleden als vrouw op de vuilniswagen begon. “Ze keken met argusogen: een vrouw op de zij-lader, dat is toch niks voor een vrouw.” Inmiddels heeft ze bewezen dat ze minstens zo snel haar routes kan rijden. Hoe kleiner de straatjes, hoe beter. “Ik vind het zo leuk. Ik vind het helemaal geweldig!”, zegt ze met een grote glimlach, vanachter het stuur.

Vader van oude stempel

Ook Britt Plaisier voelt zich als een vis in het water op de vuilniswagen. “Ik doe het met heel veel plezier”, zegt ze. Iedere dag ervaart ze als buitenspelen. “En met de jongens is het ook heel gezellig.”
Voor Eva was vrachtwagenchauffeur zijn altijd al haar meisjesdroom, maar van haar vader mocht ze niet. “Hij was van de oude stempel, van mannen doen mannendingen en vrouwen vrouwendingen. En hij betaalde mijn opleiding, dus ben ik wat anders gaan doen.” Na een aantal omzwervingen heeft ze toch de stoute schoenen aangetrokken en haar groot rijbewijs gehaald.
 

Van moeder op dochter

De 32-jarige Britt is erin gerold. Ze had genoeg van het binnen zitten als analist op een laboratorium en wilde naar buiten. Ze solliciteerde bij het afvalbedrijf en daar kreeg ze de kans om haar truckersdiploma te halen. Ze krijgt veel leuke reacties. “Er kwam een keer een vrouw naar buiten rennen en die riep: jij bent echt een powervrouw!” Ze krijgt ook wel eens een negatieve opmerking alsof het werk te zwaar zou zijn. “Dat bepaal ik altijd nog zelf.”
Het truckersvirus heeft beide vrouwen goed te pakken en Eva heeft er zelfs haar dochter mee aangestoken. “Ze volgt een opleiding tot vrachtwagenchauffeur en op haar stage had ze het aandokken en wegzetten van trailers binnen binnen week al onder de knie. Het zal toch ergens vandaan komen”, zegt een trotse moeder.

Niet vies of zwaar

Van de vrachtwagenchauffeurs is 3 procent vrouw en vuilnisvrouwen zijn een nog grotere zeldzaamheid. “We moeten af van het idee dat het vies en zwaar is. Dat is echt niet meer zo”, zegt Britt. Meer vrouwen op de vuilniswagen zou ze leuk vinden. “En tuurlijk kunnen wij dit net zo goed als mannen”, voegt ze eraan toe.De vuilnismannen zijn helemaal bijgedraaid en juichen meer vuilnisvrouwen toe. “Er moeten er meer bij, we lopen nog achter. Het is gewoon hartstikke leuk om met vrouwen samen te werken”, zegt vuilnisman Richard van Beelen.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.