De Hoeksche boerin: “ Daar is de maand “April, doet wat hij wil.”

Trudy Schoenmakers
3 Min Read

Dat dit spreekwoord ook dit jaar weer goed van toepassing was, werd de eerste dag van deze maand al wel duidelijk. De Hoeksche Waard kleurde wit door de sneeuw die was gevallen.

Maar laat ik eerst stil staan bij de maand maart. Aan het begin van deze maand was ik nog helemaal toe aan voorjaarsweer, maar toen ik in het land kwam was alles nog maar nat en vies. Dat veranderde al snel toen de zon begon te schijnen, de wind op kwam zetten en de regen voor lange tijd uit bleef. Het was dan ook een maand waarin we heel veel werk hebben verricht.

Half maart begonnen wij met het zaaien van onze bieten. Het advies is altijd om niet voor 15 maart bieten te zaaien. Bieten kunnen namelijk niet goed tegen vorst. Een suikerbiet is in principe een tweejarige plant. In het eerste jaar worden reservestoffen opgeslagen in de wortel, die in het tweede jaar wordt gebruikt voor de bloei en de zaadproductie.
Maar als de suikerbiet in het eerste jaar dat hij gezaaid is al een koude periode mee maakt in de vorm van langdurige vorst, denkt de plant dat dit al zijn tweede jaar is en komt hij dan al tot de zaadproductie. Dit worden ook wel onkruidbieten genoemd.

Na het bietenzaaien kwam ons pootgoed binnen van de aardappelen. De grond was droog genoeg en dus besloten we om direct door te gaan met het poten van onze aardappelen. We merkten dat de hoeveelheid regen van de maand er voor en daarna de droge weken, het land weer flink hard heeft gemaakt. Maar, we kunnen ondertussen terug kijken op een productieve maand maart, want ook alle aardappelen zijn ondertussen aan de grond toevertrouwd.

1 april was ook de dag dat ik samen met mijn gezin het fijne dorp Numansdorp achter ons hebben gelaten. Wij zijn nu definitief bewoner van de boerderij in Zuid-Beijerland. Iedere ochtend wakker worden in het weidse landschap. Voorlopig zitten wij nog in de verbouwingsfase, maar zien er naar uit er een fijn thuis van te gaan maken.


Trudy Schoenmakers beter bekend als de Hoeksche Boerin

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren