De Hoeksche boerin: “De tarwe groeit mooi door.”

Trudy Schoenmakers
3 Min Read
Foto De Hoeksche Boerin

De maand mei is al weer een paar dagen oud. Het zonnetje schijnt al weken achter elkaar en dat is in de tuin echt genieten. Op het land is het echter andere koek, daar is het momenteel zo droog, dat we wel weer een buitje regen kunnen gebruiken.

De maand april begon met sneeuw. Onze bieten waren toen 2 weken daarvoor gezaaid en ik schreef toen al dat ik het best spannend vond of het niet te koud voor ze was. Ik werd gerustgesteld dat bieten echt wel iets kunnen hebben. Daar hou ik mij maar aan vast. De bieten die er staan, groeien mooi door. Maar ze hebben het wel zwaar gehad. Ook nu is het nog geen gelopen race. Iedere ochtend zie ik een groep hazen vertrekken van het perceel. Uiteraard is een juiste wildbalans belangrijk rondom onze akkers. Maar nu de bieten nog zo klein zijn, kan ik eigen geen vraat er aan hebben.

De aardappelen hadden we ook al gepoot in maart en daarna hebben wij de ruggen aangeaard. De grond rond de aardappel hogen we daarmee op en zo wordt het “bed” groter. Het is belangrijk dat de ruggen groot genoeg zijn, want daar komen straks de nieuwe knollen in te groeien. Als deze zonlicht zien, worden ze groen. Dat willen we voorkomen.

Weten jullie nog dat ik jullie om het lekkerste bruinen bonen recept vroeg? Het is bijna tijd dat de bruinen bonen gezaaid gaan worden. Ik ben heel erg benieuwd hoe de teelt gaat verlopen…

De tarwe groeit mooi door. Door de bespuiting uit te voeren voor de halm verkorting proberen we een sterke stengel te creëren zodat we grote korrels kunnen telen.

We wonen ondertussen op de boerderij. Het geeft rust om nu hele dagen hier te zijn. Tussendoor nog even snel de keuken opruimen, snel nog even een wasje aan kunnen zetten. Het zijn van die simpele dingen, maar geeft ook wel rust. De grote verbouwing gaat binnenkort starten. We zijn al begonnen met het slopen van de zolder. Ik ben erg benieuwd hoe de aankomende periode weer gaat.

 


Trudy Schoenmakers beter bekend als de Hoeksche Boerin

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren