Werkstraf geëist voor doodrijden 12-jarige Bram uit Puttershoek: ‘Had ik hem maar gezien’

De Blaaksedijk - Foto Rijnmond
Woensdagochtend 8 januari 2020. Het is miezerig en nog donker. De 12-jarige Bram uit Puttershoek fietst met zijn rugzak op naar school, zoals hij dat zo vaak doet. Maar deze keer komt hij niet op zijn bestemming. Rond 7:40 uur wordt hij op de Blaaksedijk geschept door een auto. Twee dagen later overlijdt hij aan zijn verwondingen. Het Openbaar Ministerie vindt dat de bestuurder beter had moeten opletten en eist een werkstraf van 240 uur.

De chauffeur is een 42-jarige man, ook uit Puttershoek. Hij rijdt dit stuk bijna dagelijks. Hij zegt normaal te hebben gereden, dus oplettend en niet te hard. Hij is er kapot van dat hij Bram heeft doodgereden. Eerst wist hij niet wat er was gebeurd. Hij hoorde een knal en het glas van zijn voorruit ging aan diggelen. Hij stapte uit en zag de jongen met de fiets. Direct was duidelijk dat Bram er slecht aan toe was. “De nachtmerrie van iedere ouder, maar ook van iedere automobilist”, zegt het Openbaar Minsterie.
 
“Ik weet niet waar het is misgegaan”, zegt de bestuurder emotioneel tegen de rechter. “Ik wil dit ook heel graag weten.” De man heeft psychische klachten overgehouden aan de dood van Bram. Hij is hiervoor in therapie gegaan. Hij voelt zich verantwoordelijk. Omdat hij in hetzelfde dorp woont als de ouders, vindt hij het moeilijk om zich te bewegen in het dorp. “Ik durf niet te lachen in het openbaar. Binnenkort ga ik naar een concert met mijn dochter en ik voel me schuldig dat ik dan plezier ga hebben.”

‘Onze jongen is van ons afgepakt’

De familie was zelf niet in de rechtbank aanwezig. Via een slachtofferverklaring lieten ze weten het te pijnlijk te vinden om de dader te zien. Ze voelen veel woede richting de verdachte. “We denken vaak: hoe zou Bram dit hebben gevonden? Hoe zou hij dit hebben gedaan? Hoe zou hij het gedaan hebben op school? Nooit zullen we het weten. Dit is ons ontnomen door de dader. Onze jongen is van ons afgepakt.”
Hoe kan het dan dat de verdachte Bram niet heeft gezien? Hij kan het antwoord zelf niet geven. Deskundigen kunnen de gereden snelheid niet vaststellen, maar er zijn geen aanwijzingen dat de bestuurder van de Audi A3 veel te hard heeft gereden.

‘Alleen een klap gehoord’

De politie heeft vastgesteld dat de verlichting van de fiets van Bram goed werkte, er reflectoren op zaten en dat Bram op het goede stuk van de weg reed, op een smalle fietsstrook. Hij was goed te zien. “Had ik hem maar gezien”, reageert de verdachte. “Ik let daar altijd goed op en ik ben een ervaren chauffeur.”
Uit het politieonderzoek blijkt dat de telefoon van de bestuurder vlak voor het ongeluk actief was. Het scherm is aangegaan en er is vastgesteld dat er over het scherm bewogen is. De verdachte ontkent op zijn telefoon te hebben gezeten en zegt dat de ‘swipe-beweging’ door iets anders is veroorzaakt.
Justitie heeft een andere lezing: “Vaststaat dat verdachte met andere dingen bezig was, met andere dingen dan de weg. Bijvoorbeeld met het uitzoeken van muziek. Dat verdachte de aandacht niet op de weg voor hem had blijkt uit de reconstructie, want Bram was goed zichtbaar. En uit de verklaring van hemzelf, want hij heeft alleen een klap gehoord.”

Blaaksedijk in actie

Direct na het dodelijke ongeluk kwamen omwonenden in actie. De Blaaksedijk staat bekend als een gevaarlijke weg waar vaak te hard wordt gereden. De moeder van Bram sprak zich uit bij de gemeenteraad van de Hoeksche Waard om hier aandacht voor te vragen. Er zijn inmiddels wegversmallingen aangelegd en er zijn plannen voor een rotonde in de buurt van de plek van het ongeluk.
 

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.