Dirk ontwikkelt een robot die het werk van de boer op de akker overneemt

Sanne Waldekker - Regioverslaggever Rijnmond
4 Min Read
Uitvinder Dirk Reedijk bij de robot © Sanne Waldekker / Rijnmond
Robots die boeren het werk uit handen nemen en zelfstandig akkers bewerken. Een toekomstbeeld dat volgens Dirk Reedijk uit Klaaswaal helemaal niet zo ver weg is. Hij ontwikkelt op verzoek van een groep boeren een robot die de grond klaarmaakt om te zaaien. “Over 2 tot 3 jaar zien we ze al rijden in de polder en over een jaar of 10 vinden we het heel normaal.”
 

Al jaren is Reedijk met zijn team aan het ontwerpen en sleutelen, nu is er een prototype van de robot om te testen op landbouwgrond.
 
De ‘E-robotiller’, zo heet deze veldrobot. Hij is onbemand, rijdt op waterstof en is veel lichter dan een gewone trekker. “Zware machines persen de grond samen en dat doet de robot niet”, legt Reedijk uit. “Dat maakt hem veel beter voor het bodemleven, de biodiversiteit en uiteindelijk ook het gewas.”
 
Video: de robot in actie

Een groep Hoeksche Waardse boeren klopte bij Reedijk aan met de wens voor een veldrobot. Hun idee was destijds een robot op diesel, maar hij vond dat niet ver genoeg gaan. “Als we er dan echt iets nieuws van maken, dan gaan we ook gelijk voor waterstof. Dus we hebben de lat iets hoger gelegd.”
Volgens Reedijk is het ontwerp uniek in de wereld. Vanuit binnen- en buitenland is er belangrijkstelling voor het project. “Er zijn wel ontwikkelingen rondom robots in de landbouw, maar de meeste werktuigen hangen dan achter een robottrekker. Deze is zelfstandig en dus lichter en doet beter zijn werk.”

Demonstratie

Maandagmiddag was een spannend moment. Hij mocht de E-robotiller laten zien aan minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. Ze was in ‘s-Gravendeel om te kijken naar projecten die vallen onder de zogenaamde Regiodeal. De Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en de gemeenten op Voorne-Putten hebben van het Rijk 7,5 miljoen euro gekregen voor dit soort innovatieve projecten.
 
Reedijk is blij dat hij zijn robot aan de minister kan laten zien. “Een mooie kans, want het laat ook in deze tijd van de boerenprotesten en de stikstofdiscussie zien dat dit soort projecten werken, omdat het vanuit de boeren zelf komt. Dat is zoveel beter dan wanneer iets van boven opgelegd wordt.”
 
Dirk en zijn vrouw en dochter in gesprek met minister Bruins Slot
© Rijnmond
Wat is de volgende stap voor de veldrobot? “De stap maken naar een model dat ook echt in de verkoop kan. Maar daarvoor zoeken we nog wel een grote partij die ons daarbij kan helpen. Het proefmodel werkt goed, boven verwachting zelfs.”

Regelgeving loopt achter

Minister Bruins Slot was dan ook duidelijk onder de indruk van de E-robotiller en zijn makers. “De heer Reedijk heeft zijn bedrijf sinds 1989 en is ooit begonnen met gereedschap en investeert nu in waterstof. Dat laat zien dat een ondernemer heel goed in staat is om vooruit te kijken en om te kijken wat er nodig is om duurzaam te produceren. Dat is heel waardevol om te zien”, zegt de minister.
 
Toch loopt Dirk ook nog tegen wat problemen aan. Voordat boeren echt gebruik zullen maken van een robot op waterstof, moet het makkelijker voor ze worden om aan waterstof te komen. “Waterstof tanken kan hier niet in de buurt. En het is nog niet toegestaan om je eigen kleinschalige waterstofopslag op je terrein te hebben. De regelgeving loopt wat dat betreft achter.”

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
Sanne Waldekker is de speciale regioverslaggever voor de Hoeksche Waard namens de regionale omroep Rijnmond. Verslaggever Sanne Waldekker werkt vanuit de Hoeksche Waard. Sanne werkt al ruim tien jaar voor Radio en TV Rijnmond en werkt samen met o.a. Hoeksch Nieuws

You cannot copy content of this page