Volop herfst aan de bomen!

Arie Pieters
2 Min Read
Volop herfst aan de bomen op de prachtige dijk in Mookhoek - Foto Arie Pieters

Het is inmiddels volop herfst en dat is nu ook overal zichtbaar aan de bomen. Als een vroege storm en veel regenval geen roet in het eten gooit, is de herfst ook bij uitstek geschikt om fraaie plaatjes te schieten. Zeker op die plekken waar we veel bomen aantreffen, zoals b.v. in buurtschap Mookhoek.

Met name de rond linden geven bijna elk jaar weer een prachtige herfstshow weg. Meestal is het na een week of twee, drie alweer voorbij, want bij b.v. windkracht 6/7 waaien er heel bladeren van de bomen. Ook andere boomsoorten, zoals de populieren, platanen, esdoorns, sommige kweekvormen van de es en iepen verkleuren prachtig in een herfst met redelijk wat zon en niet al teveel wind. Kortom, volop reden om de camera of smartphone nu in de aanslag te houden! Mooie plaatjes van ‘herfstbomen’ kunt u trouwens delen met anderen in de facebookgroep; ‘Nationaal Landschap Hoeksche Waard‘. (Een groep met inmiddels meer dan 7000 leden.)

Niet alle boomsoorten verkleuren gelijktijdig

De linden en sommige esdoorns zijn meestal de eerste boomsoorten die in de herfst gaan verkleuren. Bij de linden zien we dan, als het weer mee zit bijna goudgele bladeren verschijnen. Ook iepen en esdoorns kleuren vaak heel mooi geel in de herfst, meestal in de loop van oktober. De platanen horen bij de soorten die pas relatief laat gaan verkleuren. In een herfst met relatief hoge temperaturen verruilen die hun groene kroon pas ergens einde oktober voor een gele. Sommige essen en esdoorns kleuren overigens eerst rood/oranje, voordat de bladeren een gele tint krijgen. Als de wind zich rustig wil houden is het hoe dan ook genieten nu voor de natuurfotgraaf.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren