Voormalig warenhuis Ter Meulen had veel klanten in de Hoeksche Waard

Arie Pieters
3 Min Read
Ter Meulen pand 1958 - Foto uit het archief van Arie Pieters

De feestmaand ligt alweer achter ons. En ook in december 2022 is het Sint Nicolaas weer gelukt om alle cadeaus rond te brengen. Maar zo’n megaklus is eigenlijk best wel veel gevraagd van de goedheiligman en zijn schimmel. En dus was er in het verleden een tijd dat hij in drukke tijden een beroep deed op een legertje VW busjes. 

We hebben het hier over de periode dat het bekende Warenhuis Ter Meulen uit Rotterdam middels hun postorderafdeling in bijna heel Nederland een klantenkring had opgebouwd. Dat gold zeker voor de Zuid-Hollandse eilanden en dus ook voor de Hoeksche Waard. Bijna iedereen van 45 plus in de Waard kent vast nog wel de bekende ‘Ter Meulen boekjes’. Deze Ter Meulen catalogus was lange tijd voorzien van product-illustraties in plaats van foto’s. Zeker voor ouders die in de jaren vijftig en zestig een wat smaller budget hadden bood het warenhuis in december uitkomst. Ook voor wat betreft speelgoed had men namelijk een ruim assortiment op voorraad. Poppen, teddyberen, speelgoedauto’s (zowel van plastic, blik als metaal), maar ook treintjes van de goedkopere merken zoals Jouef kon men via de postorderservice leveren.

Ter Meulen Post

De historie van het Warenhuis Ter Meulen in Rotterdam gaat terug tot 1897. Toen begon Hein ter Meulen met zijn manufacturenwinkel op de Nieuwe Markt in Rotterdam. In 1903 vestigde hij zich op de gedempte Slaak en in 1912 verhuisde de winkel naar een pand in de Hoogstraat. In 1921 werd daar een groot eigen warenhuis geopend bij het Oostplein. Maar bij het bombardement van Rotterdam in 1940 werd dit pand helaas vernietigd. Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1948 begonnen aan de bouw van het moderne warenhuis aan het Binnenwegplein. Zes jaar later werd de postorderverkoop opgezet onder de naam Ter Meulen Post. Het bleek een schot in de roos. In 1969 had men voor de postordertak een groot magazijn en kantoor gebouwd in de Spaanse polder. Tijdens de hoogtijdagen (einde jaren “70) had Ter Meulen ruim 70.000 klanten en werkten er maar liefst 2600 mensen. Ter Meulen Post werd in 1986 verkocht aan Vendex International. Het doek viel helaas 30 jaar geleden in 1993.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel