Het begon met de linde in Mookhoek

0
174
Afb. De linde in Mookhoek voor de gelijknamige Lindehoeve. (Foto: Archief Arie Pieters)

De regionale, Hoeksche Waardse Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior mag dit jaar alweer twintig kaarsjes uitblazen. Destijds in 2003 begonnen als stichting heeft de organisatie, die zich inzet voor bomen en specifiek voor beeldbepalende en monumentale bomen in het bijzonder al heel wat bomen van de zaag weten te redden. 

‘Fraxinus Excelsior’ werd in 2003 opgericht door de bomenliefhebbers Bianca Verweij, Wim Verbaas en Arie Pieters. De stichting was eigenlijk een logisch vervolg op de reddingsactie (einde jaren “90) voor de oude es, die circa 180 jaar in de polder tussen Strijen en ’s-Gravendeel heeft gestaan. Toen werd duidelijk dat heel wat opvallende, oude bomen in het oostelijke deel van de regio helemaal niet bekend waren bij de landelijke Bomenstichting. Maar niet alleen dat, ook bleek dat grote natuurorganisaties, zoals destijds ‘Natuurmonumenten’ en Zuid-Hollands Landschap op geen enkele manier mee wilden helpen om de bekendste boom van de Hoeksche Waard te redden. En dus staken enkele ‘bomenvrienden’ begin 2002 de koppen bij elkaar. Dat was ook nodig, want inmiddels doken er problemen op voor de prachtige linde in Mookhoek. De projectorganisatie van de HSL had plannen om het slootje dat pal achter de linde loopt te dempen. En dat zou een aanslag betekenen op de oude conditie van de kenmerkende boom. Gelukkig kon dit met hulp van het waterschap worden voorkomen.

Boomkampioenen

Nog voor de off. oprichting van ‘Fraxinus Excelsior’ werd de linde genomineerd voor het Register van Monumentale bomen en enkele maanden later werd hij daarin opgenomen. ‘Dat zorgde voor heel wat positieve reacties vanuit Mookhoek, maar eigenlijk vanuit heel de Hoeksche Waard. Het was voor ons een mooie aanmoediging om snel meer onderzoek te gaan doen naar oude, opvallende bomen in het oosten van de regio’, aldus de huidige coördinator Arie Pieters. Vooral de dorpen Strijen en ’s-Gravendeel en de buurtschappen die daarbij hoorden bleken voor de landelijke Bomenstichitng namelijk een ‘blanco gebied’. Maar door het werk van ‘Fraxinus Excelsior’ veranderde dit snel. Ordermeer een ruim 160 jaar oude rode beuk in Puttershoek, een paardenkastanje in Maasdam, de linde van Cillaarshoek, de platanen voor de Herv. Kerk in ’s-Gravendeel en een rode beuk, eveneens in ’s’Gravendeel werden onderzocht en genomineerd. Allen zijn nu officieel monumentale bomen. Zulkte ‘boomkampioenen’ herinneren ons eraan dat de meeste boomsoorten ons lang en breed zullen overleden. Daarnaast zijn ze o.a. belangrijk voor de luchtkwaliteit en biodiversiteit. Reden genoeg om met meer ontzag naar bomen te kijken’, volgens de bomenwerkgroep.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.