De Hoeksche boerin: “De overheid gaat zich zo steeds meer bemoeien met het ondernemerschap van de boeren.”

Trudy Schoenmakers
6 Min Read
Eindelijk weer lekker buiten aan het werk - Foto prive

Yesssss, het werd april en toen konden we eindelijk het land in! Wat hebben we er lang op moeten wachten om onze eerste echte werkzaamheden in het land te kunnen doen.

Doordat de maanden januari en maart zo nat waren, duurde het lang voordat de grond voldoende berijdbaar was om met onze machines het land in te kunnen. Leek de grond bovenop best wel droog, was het enkele centimeters dieper echt nog een natte bende. Maar zoals ieder jaar, kwam het ook dit jaar weer goed!

Wel wat later dan voorgaande jaren begonnen wij eerst met het zaaien van onze suikerbieten. Hoe langer een suikerbiet in de grond zit, hoe hoger de opbrengst. Wij willen ze echter ook weer niet te lang laten zitten, want hoe later je in het jaar komt, des te natter vaak de omstandigheden weer zijn. Vroeg zaaien heeft dus de voorkeur. De oogst van onze suikerbieten ligt meestal in oktober. Om even een vergelijking te geven. Vorig jaar zaaiden wij onze suikerbieten al op 16 maart en dit jaar was het 18 april. Moeten de suikerbieten op dezelfde tijd geleverd worden als vorig jaar, hebben ze dus een maand minder om te groeien. Dit kost natuurlijk veel opbrengst. Laten we nu dus hopen dat de bieten een mooie periode krijgen om te groeien.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door ᴅᴇ ʜᴏᴇᴋꜱᴄʜᴇ ʙᴏᴇʀɪɴ👩‍🌾 (@de_hoeksche_boerin)

Na het zaaien van de bieten, gingen we snel door met het poten van onze aardappelen. De eerste aardappelen zitten in de grond, maar door de regen moesten we helaas stoppen.
We hebben nog een paar dagen droog weer nodig, om verder te kunnen met het poten. Zoals het er nu naar uit ziet, ziet aankomende week er weer goed uit.

Dan kunnen we na het poten van de aardappelen, door met het laten zaaien van de kidneybonen. Onze nieuwe teelt van dit jaar zijn kidneybonen. Stonden er vorig jaar nog bruine bonen in ons bouwplan, komen daar dit jaar kidneybonen voor in de plaats. Niet dat de teelt van bruine bonen ons niet goed is bevallen. Eigenlijk beviel ons dat prima. De opbrengst was goed, de prijs mocht wat hoger. Wij telen bruine bonen onder het certificaat “PlanetProof”. Steeds meer producten in de supermarkten hebben dit logo op de verpakking staan. Ook onze bruine bonen waren onder dit certificaat geteeld. Echter loopt de afname in supermarkten, die vragen om dit certificaat, terug bij de verkoop van bruine bonen. Daarom gaf onze afnemer aan, dat we wel kidneybonen kunnen gaan telen onder dit certificaat. De gehele opbrengst verkopen we dan aan CZAV, welke weer als klant HAK heeft. Vorig jaar kwam ik in het nieuws, doordat we als eersten onze bruine bonen konden oogsten. Door vroeg te zaaien, hopen we ook dit jaar weer op een goede teelt. We gaan ons best doen, om wederom begin mei onze kidneybonen aan de grond toe te vertrouwen.

Graag wil ik ook nog even bij jullie terug komen op de gecombineerde opgave. Ik schreef er mijn vorige column uitgebreid over. Over vele nieuwe regels die we vanaf dit jaar weer opgelegd hebben gekregen. Over de ingewikkelde systemen die we moeten gebruiken om al onze percelen juist in te tekenen. De gecombineerde opgave konden wij vanaf 1 maart invullen en naar het RVO sturen. Tot 15 mei hebben wij daar de gelegenheid voor. Omdat er dit jaar zoveel nieuw was en ook de systemen niet goed werkten, waardoor er veel storingen waren, veel contact gezocht moest worden met het RVO, hebben ze doen besluiten om deze opgave een maand langer te lopen. Wat dus betekent dat we tot 15 juni de tijd hebben om alles goed ingevuld te krijgen.

Bij mij is het inmiddels gelukt. Ik heb alles ingetekend, gecontroleerd en uiteindelijk verzonden. Het ligt nu bij het RVO om alles te controleren. Normaliter was het voor mij nu dan klaar. Maar helaas, door alle veranderingen is dat nu niet het geval. Ik moet namelijk straks aangeven wanneer ik mijn aardappelen heb gerooid en wanneer mijn bieten zijn geoogst. De overheid wil namelijk toe naar “kalender boeren”. We moeten in bepaalde gebieden van Nederland, voor een vaste datum onze aardappelen hebben gerooid, zodat we daarna nog een zogenaamd vanggewas kunnen telen. Dit is dus verplicht. De overheid gaat zich zo steeds meer bemoeien met het ondernemerschap van de boeren. Op deze manier proberen ze hun invloed te vergroten. Dit uiteraard naar onvrede van ons boeren. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het aankomende jaar gaat uitpakken met alle nieuwe regelgevingen waar we aan zullen moeten voldoen.


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren