Historische Vereniging ‘s-Gravendeel mag dit jaar 30 kaarsjes uitblazen

Arie Pieters
4 Min Read
De Historische Vereniging is altijd heel actief bezig met ondermeer telkens nieuwe fototentoonstellingen. - Foto Arie Pieters

De Historische Vereniging ‘s-Gravendeel heeft ook de draad na ‘corona’ weer opgepakt en men werkt ondertussen alweer toe naar het dertig jarig bestaan. Dat is straks in het voorjaar. Hoog tijd om een aantal activiteiten weer eens onder de aandacht van het publiek te brengen.

Het bewaren en bewaken van de historie van ’s-Gravendeel is tenslotte meer dan alleen foto’s zoeken, uitzoeken en opslaan, aldus voorzitter Piet van ’t Riet, destijds tijdens het 25 jarig lustrum: ‘Verhalen optekenen en oude foto’s zijn erg belangrijk voor een historische vereniging, maar ik denk dat onze bijeenkomsten, waar veel verhalen worden uitgewisseld en natuurlijk onze echte ‘s-Gravendeelse seuters ook dingen zijn die wij in ere moeten willen houden.’ De Historische Vereniging ’s-Gravendeel ging in 1994 van start onder de bezielende leiding van oud-burgemeester Dimmen Lodder, als de eerste voorzitter. Al snel groeide het ledenaantal en werden de eerste werkgroepen opgezet. De eerste activiteiten waren een expositie in het toenmalige gemeentehuis van ’s-Gravendeel en het vormen van een redactiecommissie voor een eigen blad. Inmiddels bij veel ‘s-Gravendelers bekend als het ‘groene boekje’. Later werden er ook historische dorpswandelingen en fietstochten georganiseerd.

Fototentoonstellingen in ’t Weegje

Vast ‘succesnummer’ zijn de wisselende exposities met historische kiekjes in de hal van dienstencentrum ’t Weegje. In een samenleving waarin ook bestuurlijk gezien steeds meer een hang is naar grootschaligheid, lijkt de rol van een Historische Vereniging ook in ’s-Gravendeel in de toekomst juist steeds belangrijker te worden. Enerzijds om historische zaken in kaart te brengen, een historisch fotoarchief te onderhouden, maar ook om een gevoel van saamhorigheid in stand te houden. De tentoonstellingen in de hal van het dienstencentrum, waar ook de bibliotheek is gevestigd sinds enkele jaren, worden elk jaar meerdere keren van een nieuwe serie foto’s voorzien. Vaak kiest men dan één of meerdere thema’s uit. Naast de bezoekers van het dienstencentrum beleven ook de bewoners van zorgcentrum Immanuël er veel plezier aan. Ook tijdens Koningsdag is de Historische Vereniging standaard present met een tentoonstelling in het dienstencentrum.

Nieuwe vrijwilligers/leden welkom

Op 3 november 2017 werd het nieuwe (huidige) onderkomen van de Historische Vereniging geopend. Iets wat tot stand kon komen dankzij de inzet van een groep enthousiaste vrijwilligers. Inmiddels heeft de vereniging, die opgericht is in 1994 een schat aan gegevens bijeengebracht in haar archief. Tienduizenden foto’s zijn daar digitaal raadpleegbaar. Hoewel de ’s-Gravendeelse doop-, trouw- en overlijdensboeken van voor 1811 verloren zijn gegaan, heeft de vereniging inmiddels weer veel gegevens boven water gekregen. Ondanks dat er honderden mensen lid zijn kan de vereniging uiteraard nog volop leden én vrijwilligers gebruiken. Zie voor alle relevante informatie de website: https://www.seuterhistorie.nl/ Of breng gerust een bezoekje aan het verenigingsgebouw aan Het Nestpad nr.6. De vereniging heeft diverse werkgroepen en extra helpende handen zijn uiteraard altijd van harte welkom. U kunt daarvoor een mailtje sturen naar:[email protected]


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren