Zorg voor historisch stenen erfgoed

Arie Pieters
2 Min Read
n buurtschap Mookhoek worden momenteel meerdere oude panden opgeknapt, zoals het woonhuis van deze vroegere boerderij. - Foto Arie Pieters

Gelukkig zijn er in de Hoeksche Waard nog heel wat particulieren die trots zijn op het regionale ‘stenen’ erfgoed én die als eigenaar van zo’n ouder pand vaak moeite doen om het in een goede conditie te houden.

Dat wil in eerste instantie uiteraard zeggen dat men het onderhoud van het desbetreffende huis of de boerderij regelmatig laat uitvoeren of ‘gewoon’ zelf ter hand neemt. Maar soms worden oude, historische panden ook compleet gerenoveerd of bijvoorbeeld van een nieuw rieten dak voorzien door de eigenaren. En het gaat dan echt niet altijd om gebouwen die officieel erkend zijn als een gemeentelijk of rijksmonument, maar soms om oude huizen die de eigenaar graag zo authentiek mogelijk wil houden. Daarbij moet dan meteen worden aangetekend dat men een dergelijke klus bij panden zonder momentale status zonder subsidie, dus uit eigen zak of met behulp van crowdfunding moet zien te betalen.

Sfeer- en beeldbepalend

Een buurt en dan zeker een buurt of straat met meerdere historische panden heeft trouwens indirect ook profijt van de inspanningen van zulke buurtgenoten, want de sfeer en historische uitstraling van zo’n straat blijft grotendeels behouden. Belangrijk voor de leefbaarheid, maar in zekere zin ook voor wat betreft de historische waarde van de hele regio. Wat zouden de ‘groene dijken’ met lintbebouwing immers in dit opzicht waard zijn zonder de oude hoeven en kenmerkende dijkhuizen? Ondermeer in buurtschap Mookhoek zijn momenteel weer enkele mooie voorbeelden te zien van oude panden die letterlijk in de steigers staan, zoals het woonhuisgedeelte van een oude boerderij. Eén van de vele die Mookhoek rijk is, maar die geen agrarische functie meer heeft. Dit pand staat overigens niet ver van het fraaie, pittoreske kerkje van Moohoek, dat altijd keurig onderhouden wordt. Leefbaarheid, uitstraling en behoud van de stenen historie: Genoeg redenen om dergelijke particuliere inspanningen te belonen met minimaal een heel stevig schouderklopje.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren