Onderzoek naar scholeksters op daken

Arie Pieters
3 Min Read
Scholeksters broeden ook in de Hoeksche Waard vaker op platte daken. (Foto: Arie Pieters)

Einde maart en in de eerste week van april duiken de scholeksters in meerdere dorpen in de Hoeksche Waard weer op. ‘In dorpen? Maar de scholekster is toch een weidevogel?’, zal men misschien zeggen. Inderdaad, maar ook in de Hoeksche Waard broeden sommige paren nu al decennia lang op de daken van bijvoorbeeld appartemenencomplexen.

Dat sommige scholeksters de weiden verlaten hebben en kiezen voor (platte) daken op soms behoorlijk hoge gebouwen, was onderzoekers ook opgevallen. En dus werd het tijd voor echt serieus onderzoek, want de soort gaat sinds het begin van deze eeuw in aantal behoorlijk achteruit in ons land. Daarom werd enkele jaren geleden een officieel onderzoek gestart. Maar daarbij was de hulp van het publiek onontbeerlijk. Het onderzoek kreeg ook digitaal vorm middels de website: scholeksterophetdak.nl De onderzoekers hopen elk jaar op veel respons van de vogelliefhebbers. Het zogenaamde ‘citizen science onderzoek’ leverde in 2019 en 2020 meteen al waardevolle gegevens op. Drijvende kracht achter het onderzoek is bioloog Rafael Martig: “De trend is zorgelijk. Scholeksters kunnen wel 45 jaar oud worden, maar de laatste tijd zijn er weinig jongen meer grootgebracht. Bij de dakbroedende scholeksters in de stad en dorpen lijkt het wel beter te gaan, maar zeker weten doen we dat niet en het gaat nog om relatief weinig vogels.’ De gegevens worden verwerkt door de Stichting Onderzoek Scholekster (SOS).

Zonnepanelen mogelijk nieuwe bedreiging?

De Hoeksche Waard met zijn weilanden en graslanden is van oudsher ook een gebied waar men scholeksters aan kan treffen en waar ze ook broeden. Ook hier is een trend zichtbaar van op platte daken broedende vogels. In ‘s-Gravendeel alleen al zijn meerdere broedparen op platte daken: Twee paren op panden op het industrieterrein en één paar op een flatgebouw in de Vezelstraat. Van dit laatste paar is bekend dat ze daar al broeden sinds 2003. Inmiddels dus al 21 jaar op dezelfde locatie met onderbreking van het jaar 2013, toen de flats werden gerenoveerd en ze uitweken naar de flats in de Hendrik Hamerstraat. Ook dit jaar zijn ze weer present. Al zullen ze vast raar hebben opgekeken, want hun vertrouwde dak is nu voorzien van zonnepanelen. Gelukkig maakten ze daar geen probleem van. Maar geldt dat voor alle paren op platte daken met zonnepanelen? Oplettende vogelaars en vogelliefhebbers in de Hoeksche Waard kunnen zelf een bijdrage leveren aan het ‘scholekster op daken onderzoek’.

Alle relevante informatie is te vinden op de website: https://www.scholeksterophetdak.nl/


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren