Dorpshuis Streona is nieuwe naam voor Dorpshuis in Strijen

Redactie Hoeksch Nieuws
1 Min Read

StrijenOp dinsdagmiddag 10 juni om 17 uur werd de starthandeling verricht voor de verbouw / nieuwbouw van het Dorpshuis in Strijen. Het dorpshuis word geheel verbouwd  tot een een zogenaamd multifunctionele accommodatie er komt onder andere een vleugel bij en zo zal  de Bibliotheek in Strijen zijn intrek nemen in het vernieuwde dorpshuis wat over een jaar klaar moet zijn.Het Dorpshuis in Strijen wordt dit jaar grondig verbouwd. - Foto Mary Romijn Fotografie Het Dorpshuis in Strijen wordt dit jaar grondig verbouwd. – Foto Mary Romijn Fotografie

De gemeente Strijen had een oproep aan de inwoners gedaan om namen in te zenden. Tijdens de starthandeling werd de nieuwe naam  Dorpshuis Streona bekend gemaakt.  Mevrouw Mast en de heren Hollemans en Van der Stelt waren diegene die met de naam naar voren kwamen. 

Totstandkoming van de naam

Zoals verhaald door verschillende geschiedschrijvers uit de 17e en 18e eeuw, zou er al in de 1e eeuw een gebied hebben bestaan met de naam ‘Streona’, overeenkomend met het huidige Strijen, waar volgens Plinius de Oudere de Toxandriërs woonden. Rond 650 zou er al sprake zijn geweest van een Graafschap Strijen, waarvan de oudst bekende heerser de heilige Gertrudis van Landen zou zijn geweest, een dochter van hofmeier Pepijn van Landen

Onderstaand kunt u zien hoe het vernieuwde Dorpshuis Streona er over een jaar uit ziet:

MFA_artistimp

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren