Stille tocht tegen zinloos afschot van ganzen in Strijensas

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Een jager staat op de uitkijk temidden van een opstelling lokganzen - gemeente Korendijk - 2014Strijensas – In Nederland worden elk jaar tienduizenden beschermde ganzen zinloos afgeschoten. Daarom organiseert de organisatie ‘Stop de Ganzenmoord’ op zaterdag 6 september in de Hoeksche Waard een vreedzame tocht van rouw en hoop.

Riëlle van Duin van ‘Stop de Ganzenmoord’ vertelt: “Nederland is van oudsher een ganzenland en heeft internationaal gezien enorm bijzondere en waardevolle populaties. Door wijzigingen in de landschapsstructuur en de toename van eiwitrijke productiepercelen is de populatie in Nederland gegroeid. Agrariërs vinden nu dat zij te veel overlast ervaren en hebben via de Faunabeheereenheden ontheffingen aangevraagd om de ganzen te bestrijden.”

Ganzenjacht in de Hoeksche Waard

Volgens Stop de Ganzenmoord is het ook in de Hoeksche Waard dagelijks ‘prijsschieten’. In de Hoeksche Waard verblijven de ganzen buitendijks. Doordat de natuurgebieden buitendijks onvoldoende voedsel geven, vliegen de ganzen naar de Natura 2000-gebieden binnendijks en ook naar de productiepercelen van boeren. Van Duin vervolgt: “Wat we zien is dat de ganzen met lokfluitjes en plastic lokganzen naar al geoogste percelen worden gelokt. Ganzen die alleen maar over willen vliegen worden gelokt en afgeschoten als ze inzetten om te gaan landen. Ganzenfamilies vallen uit elkaar, paniek breekt uit en aangeschoten ganzen vliegen door om later alsnog een pijnlijke dood te sterven”.

Vreedzame tocht van rouw en hoop

Stop de Ganzenmoord krijgt veel meldingen uit heel Nederland van mensen die zich enorm machteloos voelen bij de huidige situatie en vinden dat het genoeg is geweest. Ganzen zijn beschermde dieren, maar inmiddels zijn ze in grote delen van Nederland vogelvrij verklaard, zo ook in de Hoeksche Waard. Provincies geven de ene na de andere ontheffing af om deze dieren te doden. Van Duin: “Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat totaal niet gekeken wordt naar diervriendelijke oplossingen, terwijl door innovatie steeds meer mogelijk is. Tegelijkertijd bepaalt aanbod van voedsel en inrichting van het landschap de grootte van de populatie. Dit zijn communicerende vaten. Als je de omgeving niet wilt aanpassen, dan moet je de aanwezigheid van ganzen accepteren. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het doden van ganzen geen oplossing vormt, als je hiermee begint, moet je dit blijven doen.”

Om aandacht te vragen voor deze zinloze ganzendoding organiseert Stop de Ganzenmoord op 6 september een demonstratie in de vorm van een ‘vreedzame tocht van rouw en hoop’. “De tocht voert over een mooie dijk in de Hoeksche Waard, met aan de ene kant het waterrijke natuurgebied waar de ganzen vandaan komen, en aan de andere kant de velden waar de jagers tijdens de jacht verstopt liggen. We willen van deze tocht een vreedzaam, mooi en waardig protest maken, waarbij we de hoop willen uitspreken om tot een diervriendelijke oplossing te komen”, aldus Van Duin.

Sprekers

Voorafgaand aan de tocht zal een inwoonster van de Hoeksche Waard meer vertellen over haar ervaringen met de ganzen in dit prachtige gebied. Mooie ervaringen met deze bijzondere familiedieren, die steeds meer overschaduwd raken door het enorm grote afschot en het dierenleed dat hiermee gepaard gaat. Halverwege de tocht zal een andere spreker wat vertellen over de levenswijze en levensloop van ganzen en over populatiebeheer.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 6 september
  • Tijd: 10:00 uur
  • Locatie: Natuurgebied De Oeverlanden Hollands Diep (verzamelen bij parkeerterreintje aan de Buitendijk, Strijensas tussen nummer 3 en nummer 7)

De organisatie roept iedereen op zwart te dragen, als teken van rouw, of wit, ten teken van hoop. Aansluitend vindt een excursie plaats langs dit prachtige natuurgebied, of kunnen deelnemers zelfstandig door het gebied wandelen.

Social Media Ganzendemo Hoeksche waard

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren