Verkeerseducatie: Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer in Cromstrijen

329

DSC02702CROMSTRIJEN – Op vrijdag 14 november gaan basisschoolleerlingen uit Cromstrijen aan de slag met het lesproject ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’. Bij gemeentewerf aan de J. van der Heydenstraat in Numansdorp gaf de wethouder Pieter Paans om 9.00 u het startschot voor dit verkeersveiligheidsproject.

Ruim 100 leerlingen van groep 8 van CBS De Bron, OBS De Dubbeldekker en OBS De Takkenbosse krijgen voorlichting over hoe zij zich het beste kunnen gedragen rondom grote opvallende voertuigen die zij op de weg kunnen tegenkomen. Met een scala aan grote, imposante landbouwvoertuigen kunnen de kinderen zien hoe ‘groot en klein’ landbouwverkeer goed samen kunnen gaan. De Hoeksche Waard heeft veel te maken met grote voertuigen in combinatie met kinderen die op de fiets naar school gaan.

VOMOL: twee doelgroepen | De basisschoolleerlingen krijgen voorlichting rondom opvallend landbouwverkeer van leerlingen van de agrarische mbo-opleiding van het EduDeltaCollege en het Prinsentuin College in Heerle. Onder begeleiding van een VOMOL-docent laten de jonge chauffeurs van deze voertuigen de leerlingen ervaren waarom zij afstand moeten houden van deze grote voertuigen en wat een chauffeur van zo’n groot voertuig wel en niet kan zien. Een VOMOL-docent sluit het geheel af met een evaluatieles. Met deze aanpak worden twee groepen jonge verkeersdeelnemers bereikt: kinderen die leren om alleen het verkeer in te gaan en beginnende bestuurders van grote landbouwvoertuigen.

Samenwerking | De gemeente Cromstrijen werkt samen met de andere gemeenten in de regio en het waterschap aan verkeersveiligheid in de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Hoeksche Waard (RPV). Samen met het Regionale Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV ZH) en Cumela Nederland (brancheorganisatie voor agrarisch loonwerk, cultuurtechniek, grondverzet en meststoffendistributie) organiseert de RPV het project VOMOL. Loonbedrijven uit de regio stellen voertuigen beschikbaar. Daarmee wordt ook de loonwerksector betrokken bij het project. Het lesprogramma VOMOL is ontwikkeld door Emiel Burgers, docent AOC Doetinchem, in nauwe samenwerking met het ROV Gelderland.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.