Ganzen vlees is geen biologisch streekproduct

3
792

Hoeksche WaardHet klinkt heel mooi: ‘een biologisch streekproduct’, alleen de realiteit is anders. We hebben het over de gans. Een beschermde diersoort en monogaam familiedier dat in ons mooie Hoeksche Waard op primitieve wijze wordt (aan)geschoten en gedood.

Niet tientallen, maar duizenden van deze schitterende dieren vinden op afschuwelijke wijze de dood op ons eiland. Akkerbouwpercelen zijn verworden tot killing fields, waar families letterlijk en figuurlijk aan flarden geschoten worden.

Biologisch? Dacht het niet. Volgens de agrariërs eten de ganzen namelijk van hun met gif bespoten percelen.

Gezond?
Vlees van geschoten dieren uit het wild is veelal ongecontroleerd. De Hoeksche Waard viel binnen de regio met de strengste veiligheidsmaatregelen na de uitgebroken vogelgriep afgelopen maand. Een reële kans dat u een stuk besmet vlees aan het eten bent?

Eerlijk?
Dat al helemaal niet. Deze bijzondere dieren krijgen geen enkele kans op een eerlijke behandeling. Wie het aandurft om door dit promotiepraatje van een ‘biologisch streekproduct’ heen te prikken en de realiteit onder ogen wil zien, moet eens op YouTube kijken om zelf te kunnen beoordelen of het eerlijk en diervriendelijk is zoals deze dieren wreed aan hun einde komen.

Door het te verkopen als biologisch streekproduct proberen betrokken jagers en agrariërs iets te legitimeren, waar we ons diep voor zouden moeten schamen aldus Hèlen Sturm van de Partij van de Dieren Hoeksche Waard.

Eet smakelijk!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
3 REACTIES

 1. Als mevrouw Sturm zo voor de dieren in de weer is, moet ze eens naar zichzelf kijken! Ze heeft een manege! Is het natuurlijk dat paarden worden afgebeuld met mensen op hun rug? Ze kan het heel mooi vertellen als het haar maar past! Ze laat de jacht op de ganzen maar van één kant zien, en de kant van de akkerbouwer kan haar niets schelen. Wij als akkerbouwers hebben elk jaar duizenden euro’s schade door de ganzen. Ik kan ook heel gemakkelijk eenzijdige filmpjes het internet op slingeren van paarden die afgebeuld worden, kijken hoe ze dan zelf reageert als het haar geld gaat kosten. Een oproep aan mevrouw Sturm: Steek je energie in nuttige zaken, in plaats van ondernemers willens en wetens in een kwaad daglicht te stellen, want je weet; Wie kaatst mag de bal verwachten!

 2. Beste Hèlen,

  Ik vraag me nu toch wel een beetje of je nou echt simpelweg gewoon dom bent of er puur op uit bent om azijn te zeiken. (Heeft een boer een keer je stoep vuil gereden ofiets? Of heb je een hekel aan groente?)

  Ganzen jacht is geen pure hobby-sport, het is een noodzaak. Een bestrijding.
  Enig idee wat voor schade die beesten achterlaten als ze even met een groep van 100 op je akker neer strijken? Nee, geloof niet dat je enig besef hebt.

  En het ergste is misschien nog wel dat je de akkerbouwers zo enorm door de stront wil halen.
  Dat terwijl er gewoon veel ”gans vriendelijke” spullen gekocht en gebruikt worden! Lazer-lampen, vlaggen, kanonnen etc… En nu wordt zelfs het afgeschoten beest gebruikt om op te eten (Dus word het nog nuttig gebruikt) ga je daar nog even op verder zeiken!

  Begrijp me niet verkeerd, je hoeft het niet overal mee eens te zijn, maar kom dan is met (realistische) oplossingen! Zeiken kunnen we allemaal.

  Er zijn gewoon te veel van die beesten!

  En even voor de goede orde: Er is/was gewoon een jachtverbod wegens de vogelgriep.

  (P.S. Hoe laat eet je?.. Komen we voortaan even jou bord voor je neus leeg eten, kijken hoe het bevalt.)

 3. In een tijd waarin de vogelgriep nog rondwaart en het waarschijnlijk veroorzaakt wordt door natuurvogels, vind ik het erg onverantwoord dat een onderneemster ganzenvlees aanbiedt voor consumptie.
  De overheid laat miljoenen kuikens ,kippen, eenden en alles wat veren heeft preventief ruimen omdat de mogelijkheid bestaat dat de mens besmet kan worden met de vogelgriep. Voorzichtigheid blijft dus geboden.
  Ik woon zelf in een gebied waar veel ganzen voorkomen en in plaats van dat ik van deze mooie dieren kan genieten, word ook ik regelmatig geconfronteerd met het afschieten van deze vogels. Wat ik constateer is dat de populatie ondanks dit afschieten niet afneemt en dat het nodig is dat er meer alternatieve methodes onderzocht moeten worden. Naar het geweer grijpen is geen oplossing.
  De reacties van bovenstaande heren vind ik ongepast en erg agressief. De mening van anderen dient men te respecteren en mevrouw Sturm is echt niet de enige die er zo over denkt. Er zijn veel meer mensen die het zat zijn dat er zo met dieren om wordt gegaan.

Reacties zijn gesloten.