Wethouder van Etten verdraait feiten rond terrein suikerfabriek Puttershoek

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

imagesPUTTERSHOEK – Wethouder Van Etten van de gemeente Binnenmaas heeft verbaasd gereageerd op het persbericht van Suiker Unie over haar aanvraag revisievergunning. Hij doet dat in de laatste Nieuwsbrief Herontwikkeling Suikerfabrieksterrein Puttershoek van januari. Daarin is voor de eigenaar van het terrein geen ruimte. In de nieuwsbrief suggereert de wethouder dat de gemeente en Suiker Unie het ‘roerend eens’ zouden zijn over het niet bebouwen van het terrein rond de specialiteitenfabriek. Dat klopt niet. De werkelijkheid is dat Suiker Unie aanbiedt om de bebouwbare ruimte rond de specialiteitenfabriek te verplaatsen naar de vloeivelden, zodat het gebied rond de specialiteitenfabriek vrijgehouden kan worden. De wethouder wil dat niet. En dat aspect laat hij achterwege in de nieuwsbrief.

Die combinatie staat klip en klaar in het stedenbouwkundige plan dat Suiker Unie op verzoek van de provincie en op eigen kosten heeft laten maken. De kern van het plan is dat de bebouwbare ruimte rond de specialiteitenfabriek wordt verplaatst naar de noordkant van de vloeivelden. De ruimte rond de specialiteitenfabriek zou Suiker Unie dan groen laten. Ter ontlasting van de Rustenburgstraat zou Suiker Unie een nieuwe ontsluitingsweg over de vloeivelden laten aanleggen. De gemeente heeft dit plan afgewezen.

In plaats daarvan wil de wethouder de groei- en ontwikkelruimte van een bedrijf en werkgever met een decennialange traditie in de Hoeksche Waard meer dan halveren en vervolgens opzadelen met een onrealistische en economisch onhaalbare visie. Eerder toonde een adviseur van de provincie al aan dat die visie geen bestaansrecht heeft. Niettemin probeert de wethouder zijn visie met een nieuw bestemmingsplan op te dringen aan Suiker Unie.

Verbaasd
In de nieuwsbrief stelt wethouder Van Etten nu verbaasd te zijn dat Suiker Unie het niet eens is met hem en vasthoudt aan het bestaande bestemmingsplan en de bebouwingsmogelijkheden daarin om haar ontwikkelplannen te realiseren. Suiker Unie heeft daarvoor een aanvraag revisie(milieu)vergunning aangevraagd.

De wethouder stelt dat Suiker Unie en de gemeente het roerend eens zijn, behalve over de bebouwing op de vloeivelden. Dit is een listige halve waarheid. Suiker Unie kan deze niet voorbij laten gaan. De hele waarheid is dat Suiker Unie aanbiedt om de bebouwbare ruimte rond de specialiteitenfabriek te verplaatsen naar de vloeivelden, zodat het gebied rond de specialiteitenfabriek vrijgehouden kan worden. De wethouder heeft dat verworpen.

Wethouder Van Etten weet dat. Bovendien verzwijgt hij nog een belangrijk aspect. Hij schuift namelijk de nieuwe weg die de Rustenburgstraat moet ontlasten op de lange baan. Hij koppelt deze aan een glastuinbouwlocatie op de vloeivelden, waar niemand op zit te wachten en die er in alle redelijkheid ook niet gaat komen. Verbazingwekkend en jammer voor de bewoners.

Geen verantwoordelijkheid
De gemeente bereidt nu, met inzet van veel belastinggeld en mankracht, een onrealistisch en economisch onhaalbaar bestemmingsplan voor dat zij wil opdringen aan Suiker Unie. Want zelf wil de gemeente geen enkele verantwoordelijkheid nemen. De gemeente wil zelfs haar kosten kunnen verhalen op Suiker Unie en extra heffingen opleggen door middel van het vaststellen van een zogenaamd exploitatieplan.

Die plannen worden nooit werkelijkheid. In plaats daarvan is de kans groot dat de gemeente aanzienlijke planschade moet gaan betalen. De burgers van Binnenmaas zullen dat geld uiteindelijk moeten ophoesten. Net zoals dreigt voor de verliezen van het regionale bedrijventerrein. Tegen die tijd zal er wel een andere wethouder zitten. Die zal zich dan verbaasd afvragen hoe het zo ver heeft kunnen komen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.