Zes molens open in Binnenmaas tijdens Nationale Molendag

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Poldersche Molen in IN winterse sferen in Maasdam - Foto Marc van der Stelt - MS Fotografie

10887142_1513514368915824_3867731587254921013_oBINNENMAAS – Tijdens de komende Molendag, op zaterdag 9 mei a.s., zullen in de gemeente Binnenmaas zes molens van de Stichting Molens Binnenmaas open zijn voor het publiek: de Poldersche molen in Maasdam, Windlust in Westmaas, ’t Vliegend Hert in

’s-Gravendeel, De Lelie in Puttershoek, de Oostmolen in Mijnsheerenland en het Molencomplex Goidschalxoord in Heinenoord. Twee andere molens (De Goede Hoop in Mijnsheerenland en De Hoop in Maasdam) zijn op deze dag om verschillende redenen niet te bezoeken.

Op de Molendag staan tussen 10.00 en 16.00 uur de (leerling-)molenaars en andere vrijwilligers van de Stichting Molens Binnenmaas klaar om geïnteresseerde bezoekers te ontvangen, hun molens te laten zien en erover te vertellen. Het landelijke motto van de Molendag is dit jaar “Kom in de molen”. Voor de jeugd zijn er leuke boekjes, bouw- en kleurplaten beschikbaar.

Monument

De Poldersche molen in Maasdam (Sint Anthoniepolder) behoort tot de grootste poldermolens van Nederland. Dit imposante monument, met de inpandige authentieke molenaarswoning, is een bezoek meer dan waard.

Wie Westmaas binnenkomt kan de korenmolen Windlust niet missen. Hoog torent hier de molen boven de bebouwing uit. Vanaf de omloop van de molen heb je dan ook een schitterend uitzicht over Westmaas. Er wordt regelmatig met de molen gemalen en de geproduceerde meelproducten zijn in de molen te koop.

Een plaatje

De korenmolen De Lelie in Puttershoek is een aanrader voor een bezoekje. Gelegen net buiten het dorp aan de Molendijk en naast de uitspanning ‘De Koffiemolen’, is de molen onderdeel van een plaatje uit lang vervlogen tijden. Ook de binnenkant van de goed onderhouden molen moet gezien worden.

De Oostmolen, de karakteristieke wipmolen aan de Provincialeweg te Mijnsheerenland, is een bezoek meer dan waard. De molen werd in 2013 na een grondige restauratie weer in gebruik genomen. Het is een uniek exemplaar en ook het interieur is weer in oorspronkelijke staat gebracht. Het is een pronkstuk in het landschap van de gemeente Binnenmaas.

Industriële inhoud

De korenmolen ‘t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel is een bijzondere molen onder de molens in de Hoeksche Waard en ver daarbuiten. Ooit gebouwd als traditionele windmolen, werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw de binnenkant van de molen omgebouwd tot een complete mechanische maalfabriek. Van boven tot beneden werd de molen voorzien van een siloruimte, een bunkerschaal en twee mengketels.

Deze constructie is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Het is daarmee een van de weinige overgebleven voorbeelden in ons land van een traditionele windmolen met een ‘industriële inhoud’.

Het molencomplex in Goidschalxoord (Heinenoord) is een bijzondere combinatie van een traditionele monumentale korenmolen en een motorhuis. Het bezoeken ervan is een ‘must’ voor iedere liefhebber van windmolens en industrieel erfgoed. De molenaars demonstreren graag de werking. De molen is draai- en maalvaardig. In de molen zijn meelproducten te koop, waaronder ‘speltmeel’ en er wordt brood gebakken.

Foto: Poldersche Molen in Maasdam – Foto Marc van der Stelt – MS Fotografie


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren