Boek over Hoeksche Waards kraaienechtpaar dingt mee naar Jan Wolkers Prijs

317

Kraaien-echtpaar 8-11-2014HOEKSCHE WAARD – Sinds 2013 wordt jaarlijks de Jan Wolkers Prijs uitgereikt aan een schrijver van het beste Nederlandse natuurboek. De prijs is genoemd naar de bekende beeldhouwer, schrijver en natuurliefhebber Jan Wolkers (1925-2007). De Jan Wolkers Prijs is ingesteld door het Wereld Natuur Fonds, het VARA radioprogramma ‘Vroege Vogels’ en de Volkskrant. Dit jaar dingt er ook een Hoeksche Waards boek mee naar de prijs.

Arie Pieters, schrijver van het in maart verschenen boek ‘A life in Black & White’, dat het dagelijkse leven van een kraaienechtpaar ‘in beeld brengt’, kreeg afgelopen week van ‘Vroege Vogels’ bericht dat zijn boek genomineerd kan worden voor de prijs. In het boek wordt, soms met de nodige humor het verrassende leven van deze unieke en slimme vogels beschreven. Nu er steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar kraaien, wordt ook duidelijker hoe slim de vogels feitelijk zijn. Recente onderzoeken tonen aan ze zeer waarschijnlijk net zo slim zijn als de mensapen.

Verbondenheid met natuur

‘Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur is behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling’, aldus de omschrijving van de initiatiefnemers van de prijs. Het aanbod voor de Jan Wolkers Prijs is altijd divers en kan uiteenlopen van een encyclopedie tot kinderboeken, van poëzie tot historie en van roman tot veldgids. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar. Bij een uiteindelijke selectie, later dit jaar, blijven van de genomineerde boeken er vijf over, waaruit de winnaar zal worden gekozen.

Waardering

De auteur van het boek is uiteraard blij met de interesse en de nominatie, maar los daarvan hoopt hij vooral dat mensen na het lezen ervan veel meer waardering en inzicht in het leven van kraaien zullen krijgen. Het boek ‘A life in Black & White’ is tot stand gekomen na het zeven maanden lang dagelijks volgen van een kraaienechtpaar in ‘s-Gravendeel. En dat ‘een echtpaar zijn’ is iets wat kraaien ‘letterlijk’ nemen, want de vogels blijven een leven lang bij elkaar. Het boek is te koop bij de Bruna in ‘s-Gravendeel, of via de webshop van uitgever ‘Mijnbestseller.nl‘. Verder kan men het bij elke goede boekhandel bestellen en bij bekende webwinkels.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.