Water neerzetten voor vogels bij hitte

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Vogels hebben tijdens hitte uiteraard behoefte aan drinken, maar ook aan verkoeling. (Foto: Arie Pieters©)
Vogels hebben tijdens hitte uiteraard behoefte aan drinken, maar ook aan verkoeling. (Foto: Arie Pieters©)
Vogels hebben tijdens hitte uiteraard behoefte aan drinken, maar ook aan verkoeling.
(Foto: Arie Pieters©)

HOEKSCHE WAARD – Deze week zal ook de temperatuur in de ‘Hoeksche Waardse polders’ meerdere dagen achter elkaar de tropische waarden gaan halen. En ook de afgelopen periode was het al merendeels heel droog weer met temperaturen tussen 21-26 graden. Voor de natuur niet bepaald ideale weersomstandigheden.

Ook eigenlijk te warm voor veel dieren en vogels. Zeker voor de donker ‘bevederde’ soorten, zoals merels, mussen, mezen, kauwtjes, spreeuwen en kraaien is het ‘puffen’. Sommigen maken dan dankbaar gebruik van water in de buurt, zoals poeltjes tussen de basaltkeien langs de rivier, die ontstaan bij laag water. Bij tropisch weer, of langere perioden van droogte is het trouwens aan te bevelen om een schaaltje met water in de tuin te zetten (voor wie geen vijver of fonteintje heeft), zodat vogels in de hitte niet te ver hoeven vliegen om water te vinden. Dat is het standaard advies van de Vogelbescherming in Zeist. Vanwege de hitte is het ook voor vogels erg belangrijk om genoeg te drinken en koel te blijven. Vogels drogen relatief snel uit en hebben ook water nodig om hun veren in goede conditie te houden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.