Slachtoffers beschieting veerboten tijdens 2e wereldoorlog krijgen plaquette

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Geschut - kanon 15 lang staal 24 uit 1897, Hoekse Waard, mei 1940CROMSTRIJEN – Donderdag 9 juli onthullen burgemeester Luteijn en de heer De Jong een plaquette ter nagedachtenis aan vier slachtoffers van de beschieting door geallieerden op twee RMT veerboten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Initiatiefnemer voor deze plaquette is de heer Cees Pijl uit Zuid-Beijerland. Zijn ouders en broer zaten op 13 november 1943 tijdens de beschieting ook op een veerboot. Zij werden gered en in Willemstad aan wal gebracht. Helaas gold dat niet voor iedereen. Er waren 29 gewonden en 13 personen overleefden de beschieting niet.

Veerhaven

Op de plaquette staan de namen, woonplaatsen en de leeftijden van de omgekomenen. De plaquette hangt bij de Veerhaven in Numansdorp. Deze plek is dichtbij de plek waar de veerboten vertrokken naar Willemstad. De onthulling van de plaquette valt samen met de 70e herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Krans

Samen met de heer De Jong, een nabestaande, legde de burgemeester namens het gemeentebestuur een krans. ‘Het is mij een eer om als burgemeester de eerste krans te mogen leggen bij deze plaquette,’ aldus burgemeester Luteijn. ‘En ik spreek de wens uit dat, op welke wijze dan ook, er ook in de toekomst op deze plaats nog momenten van bezinning en meditatie mogen ontstaan. Deze 13 burger slachtoffers verdienen het om herdacht te worden door alle mensen die weer in vrede en veiligheid mogen leven, al 70 jaar lang! Laten we hen blijven gedenken!’

Bijwonen

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om bij de onthulling aanwezig te zijn. De onthulling is om 20.00 uur aan de Veerweg 5-7 in Numansdorp. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected].


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren