Veel inspecties bij alcoholverstrekkers in regio Zuid-Holland Zuid, weinig boetes

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Dienst_logoREGIO – In de eerste helft van 2015 zijn veel alcoholverstrekkers in de regio Zuid-Holland Zuid geïnspecteerd door de gemeenten op het naleven van de Drank- en Horecawet. Bijna 75% van de alcoholverstrekkers werd gecontroleerd, wat neerkomt op een totaal van 752 inspecties. In slechts 12 gevallen werd reden gevonden om een boete op te leggen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de handhavingscijfers die het regionale alcoholpreventieproject Verzuip jij je Toekomst?! in samenwerking met de gemeenten heeft uitgevoerd.

Meer controles dan vorig jaar
Het gaat om controles van de wettelijke leeftijdsgrenzen, vergunningen en verkoopverboden. Eerder werd al bekend dat het aantal controles van gemeenten vele malen hoger ligt dan het aantal controles dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gemiddeld uitvoerde voordat die taak in 2013 naar de gemeenten werd overgeheveld. In de eerste helft van 2015 werden 752 inspecties in de regio uitgevoerd, in de tweede helft van 2014 waren dit er nog 650.

Samenwerking gemeenten en alcoholverstrekkers
Dirk van der Borg, burgemeester van de gemeente Molenwaard en bestuurlijk verantwoordelijk voor Verzuip jij je Toekomst?!, is tevreden met de handhaving van de gemeenten: “Door het uitvoeren van voldoende goede controles blijven gemeenten zichtbaar en in gesprek met de alcoholverstrekkers. Dat is een goede zaak, want een nauwe samenwerking helpt bij een correcte naleving van de Drank- en Horecawet. In veel gevallen gaat het gelukkig goed, maar als er iets mis is nemen gemeenten hun verantwoordelijkheid bij de handhaving.”

Cijfers uitgelicht
In de Hoeksche Waard kregen 88 alcoholverstrekkers een waarschuwing. In slechts 10 gevallen was het nodig om daadwerkelijk een sanctie in de vorm van een rapportage of een boete op te leggen. In de gehele regio werd in 25 gevallen een sanctie opgelegd. In een aantal gemeenten werd maar liefst alle alcoholverstrekkers gecontroleerd met geen enkele sanctie als resultaat. Bijvoorbeeld in Hardinxveld-Giessendam, waar ze met de Jong Proef Preventie Methodiek werken. De gemeente sluit dan een convenant af met de ondernemers en een externe organisatie die vervolgens controleert of de ondernemers zich daaraan houden. Gemeente en ondernemer staan met deze methodiek nog meer naast elkaar in plaats van tegenover elkaar, wat de samenwerking en vooral ook de naleving van de wet ten goede komt. Ook in de andere gemeenten waren weinig waarschuwingen of sancties ten opzichte van het aantal controles.

Verzuip jij je Toekomst?!
Gemeenten zijn sinds 1 januari 2013 verantwoordelijk voor de handhaving van de Drank- en Horecawet. In de regio Zuid-Holland Zuid werken de gemeenten samen binnen het alcoholpreventieproject Verzuip jij je Toekomst?! op gebied van bewustwording, beleid en handhaving.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.