Nieuwe huisvestingsverordening 2015 – 2019 in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

house-304005_1280-1-289x300HOEKSCHE WAARD – Als het aan de gemeentebesturen van de Hoeksche Waard ligt, vervalt met ingang van 1 juli 2015 de ‘vergunningsplicht’ om een huurwoning te mogen betrekken. Dit betekent dus dat mensen van buiten de Hoeksche Waard net zo veel kans maken op een huurwoning als degenen die er al wonen.

Verminderen van administratieve lasten en regeldruk, een helderder systeem van woonruimteverdeling, meer transparantie voor bewoners én vrijheid van vestiging… dát is het doel van de nieuwe Huisvestingswet 2014 én de wens van de Hoeksche Waardse gemeenten, vertaald in de nieuwe huisvestingsverordening 2015-2019. Na Cromstrijen en Strijen stemde ook de gemeenteraad van Oud-Beijerland op 2 september in met het voorstel.

Vestigingsbeperkingen

Op grond van de huidige, sinds 2011 door de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard gehanteerde, huisvestingsverordening is in een aantal gevallen een vergunning nodig om woonruimte in gebruik te mogen nemen. De wijzigingen op de woningmarkt en de gesprekken over bevolkingskrimp in onze regio roepen echter vragen op over de bestaande vestigingsbeperkingen in de Hoeksche Waard.

Kansen

De nieuwe Huisvestingswet 2014 biedt gemeenten de kans om zowel in te grijpen in de verdeling van woonruimte als in de samenstelling van de woonruimtevoorraad in de vorm van een – overigens niet verplichte – huisvestingsverordening. De nieuwe wet maakt aanpassing van de bestaande huisvestingsverordening noodzakelijk, omdat deze vanaf 1 januari 2015 niet meer voldoet aan de geldende wetgeving. Daarnaast is de woningmarkt en de rol van gemeenten en woningcorporaties sterk veranderd en wordt de wens om de regeldruk te verminderen breed gedragen. Vandaar dat in regionaal (lees: Hoeksche Waards) verband een nieuwe verordening is opgesteld en ter besluitvorming aan de gemeenteraden wordt aangeboden.

Urgentie

Het uitgangspunt van de Huisvestingswet 2014 is de vrijheid van vestiging. Iedereen die regelmatig in Nederland verblijft, heeft het recht om zich vrijelijk te verplaatsen en te vestigen. Ter bescherming van kwetsbare doelgroepen kan het echter wenselijk zijn om in te grijpen in de woonruimteverdeling. Daarom kiest de Hoeksche Waard voor een verordening die alleen nog stuurt in de toewijzing van woonruimte aan urgent woningzoekenden binnen de sociale huursector. Naast de wettelijk voorgeschreven urgentiecategorieën (vergunning- of statushouders, woningzoekenden die verblijven in een tijdelijke opvangvoorziening en de woningzoekenden die mantelzorg verlenen of ontvangen) is als urgentiecategorie opgenomen de woningzoekenden met een medische of een sociale indicatie.

Woonbonnensysteem

Omdat het vergunningsysteem vervalt, is er geen basis meer om het woonbonnensysteem door middel van de Huisvestingsverordening te reguleren. Het is ook niet toegestaan om op andere manieren afspraken te maken met de woningcorporatie over de verdeling van woonruimte. Kort gezegd, als gemeente hebben we na de inwerkingtreding van deze verordening geen sturing meer in het woonbonnensysteem. Dit betekent niet dat de woningcorporatie (HW Wonen) haar gang kan gaan. Er gelden immers algemene regels waaraan corporaties vanzelfsprekend moeten voldoen en die van invloed zijn op wat kan en mag in de toewijzingspraktijk. In de praktijk zal de woningcorporatie HW Wonen hun huidige systematiek van woonbonnen en volgordebepaling voortzetten.

Kortom, door het vaststellen van de nieuwe huisvestingsverordening2015-2019 wordt alleen nog ingegrepen in de verdeling van de woonruimte waar dat echt nodig is, namelijk bij de toewijzing van sociale huurwoningen aan urgent woningzoekenden. In de overige gevallen zijn de belangrijkste uitgangspunten van de nieuwe Huisvestingswet leidend: vrijheid van vestiging en vermindering van regeldruk.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren