Aanbrengen damwanden in Strijensas

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Damwand, Strijensaas | © BoskalisSTRIJEN – De komende dagen wordt het een drukte van belang in Strijensas. Een grote kraan begint maandag 4 april met het aanbrengen van damwanden aan de Sassedijk en Buitendijk. De damwanden maken deel uit van de dijkversterking.

Na de werkzaamheden aan de Buitendijk, Schenkeldijk en Wielweg gaat nu  eerste de damwand de grond in aan de Buitendijk in Strijensas; binnen de bebouwde kom tegenover het voormalig veerhuis. De werkzaamheden duren naar verwachting 2 tot 3 dagen. Hierna gaat de stelling per vrachtwagen naar de Sassedijk ter hoogte van gemaal De Volharding. Daar gaat het drukken van de damwanden in de teen van de dijk (een zogenaamd stabiliteitsscherm) verder. Naar verwachting zitten alle damwanden in juli in de grond. Deze damwanden zijn nodig om te voorkomen dat de dijk afschuift.

Voorbereiding

Het plaatsen van de damwanden is een secuur werk en vereist een grondige voorbereiding. Zo zijn eerst alle (verkeers)borden, hekwerken, afvalbakken en dergelijkes verwijderd. Ook is de kruin van  de Sassedijk afgegraven en verbreed. Hierop worden grote zogenaamde draglineschotten op aangebracht. Dat vergroot  de stabiliteit nog verder en beperkt trillingshinder als de kraan zich verplaatst.

Hinder

Boskalis en het waterschap hebben ervoor gekozen om de damwanden te drukken. De kans op schade en overlast is dan zo klein mogelijk. Eén voor één wordt steeds een stukje damwand door hydraulische druk in de grond gebracht tot de set op hoogte is. Dan wordt een nieuwe set van vier damwanden gepakt en begint het proces opnieuw.  Bij traditionele methodes ondervinden bewoners en woningen wat meer hinder tijdens het slaan van de damwandplanken. Tijdens de werkzaamheden blijven de Sassedijk en Buitendijk zoveel als mogelijk bereikbaar. Fietsers en voetgangers wordt altijd doorgang verleend.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren