Oud-Beijerland verkleurt Oranje… vieren, herdenken en herinneren

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

11188383_897958813627808_3801560437476711397_nOUD-BEIJERLAND – Deze week ontvangen de inwoners van Oud-Beijerland het traditionele feest- en herdenkingsprogramma 2016! Dankzij de inzet van een groepje actieve, Oranjegezinde vrijwilligers, verenigd in Oranjevereniging Prinses Juliana. Want inderdaad: OBLverkleurt Oranje! Het programma staat garant voor een feestelijke Koningsdag (woensdag 27 april) en respectvol herdenken (woensdag 4 mei). Kortom, er staat de komende dagen heel wat te gebeuren in Oud-Beijerland. Activiteiten, waaraan ook (een deel van) het college van burgemeester en wethouders deelneemt. Een overzicht…

Koningsspelen

Maar liefst 32 groepen van acht verschillende basisscholen doen eraan mee en ruim 900 kinderen meldden zich ervoor aan: de Koningsspelen van Oud-Beijerland. Gedurende twee ochtenden (donderdag 21 en vrijdag 22 april) worden workshops voetbal, atletiek en tennis aangeboden op sportpark Kikkershoek (locaties voetbalvereniging SHO, atletiekvereniging Spirit en tennisvereniging Oud-Beijerland). Koningsspelen 2016 worden vrijdag 22 april om 09.15 uur officieel geopend door sportwethouder Harry van Waveren.

Aubade verzorgingshuizen

In aanloop naar Koningsdag worden op dinsdag 26 april muzikale optredens verzorgd met bekende Hollandse- en aubadeliederen in de diverse verzorgingshuizen in Oud-Beijerland. Namens het college geeft burgemeester Klaas Tigelaar acte de présence in De Open Waard (tijdelijke huisvesting Polderlaan 5); wethouder Ina van der Werf-Weeda is aanwezig in Zoomhoek (Randweg 25), terwijl wethouder Piet  van Leenen meezingt in De Gravin (Koninginneplein 2-4).

Start Koningsdag

Op maandag ontvangen het college en een delegatie van Oranjevereniging Prinses Juliana om 09.30 uur alle inwoners die in het achterliggende jaar een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen in het Oude Raadhuis. Om 10.00 uur gaat Koningsdag 2016 officieel van start na het hijsen van de vlag, een korte toespraak door burgemeester Klaas Tigelaar en de traditionele aubade (gezamenlijk zingen van Vaderlandse- en Oranjeliederen) op de brug voor het Oude Raadhuis. 

Truckersrit

Men neme 125 vrachtauto’s, evenzoveel chauffeurs, tientallen vrijwilligers, verkeersregelaars, politie-, brandweer- en ambulancevoertuigen en – natuurlijk de duizenden enthousiaste toeschouwers langs de route – en alle ingrediënten voor een geslaagde truckerrit zijn aanwezig. Dit jaar organiseert Stichting Hoeksche Waardse Truckers voor de 25e keer de truckerrit. Het is aandoenlijk om te zien hoe mateloos de vele, over het algemeen geestelijk gehandicapte, ‘bijrijders’ genieten van de rit door de Hoeksche Waard. Burgemeester Klaas Tigelaar geeft op woensdag 27 april om 12.00 uur het officiële startschot voor het vertrek vanaf het terrein, Alexander Flemingstraat (bedrijventerrein De Bosschen).

Oranjeconcert

In de hervormde dorpskerk luiden feestelijke orgelklanken om 20.00 uur het traditionele Oranjeconcert in. Het programma bestaat uit populair klassiek, orgelimprovisaties en samenzang. Namens het gemeentebestuur is burgemeester Klaas Tigelaar hierbij aanwezig.

Dodenherdenking

Naast feestvieren, is er ook gedenken. Het is immers belangrijk om de pijnlijke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te blijven herdenken. Want het wordt zo ‘gemakkelijk’ gezegd: dat nooit meer! Maar dagelijks worden we geconfronteerd met beelden van oorlog, geweld, bomaanslagen, terreur… En hoe weinig er nodig is voor een al dan niet gewapend conflict, zien we ook dichter bij huis, in Europa. Vandaar dat er in het programma ook een speciale plaats is ingeruimd voor de dodenherdenking op woensdag 4 mei. Dan herdenken wij, na een indrukwekkende stille tocht, in diep respect degenen die het leven hebben gelaten voor onze vrijheid. Bij het monument ‘Vrij’ in het Laningpark wordt onder meer het woord gevoerd door burgemeester Klaas Tigelaar. Zie voor meer informatie over het programma van de dodenherdenking (de route, tijdstip, kranslegging et cetera) het programmaboekje van de Oranjevereniging.

Bevrijdingsdag

Omdat Bevrijdingsdag (donderdag 5 mei) dit jaar samenvalt met Hemelvaartsdag worden geen festiviteiten georganiseerd.

Het volledige programma 2016 van Oranjevereniging Prinses Juliana vindt u op www.oranjeverenigingoudbeijerland.nl

Foto: Oud-Beijerland Centrum


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren