Korenmolen De Hoop te Maasdam feestelijk in gebruik genomen

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

2 (klein)

MAASDAM – De restauratie van de korenmolen De Hoop, gelegen aan de Gatsedijk 4a, 3299 LB Maasdam, is voltooid. De molen werd op 3 juni 2016 om 14.00 uur officieel opnieuw in gebruik genomen. De openingshandelingen werden verricht door de burgemeester van de gemeente Binnenmaas, mr. drs. A.J. Borgdorff.

De korenmolen De Hoop, die uit 1822 dateert, was dringend aan restauratie toe. In 2012 werd een plan opgesteld dat voorzag in een totale restauratie van de molen. Dit restauratieplan kreeg de goedkeuring van de bevoegde instanties en medio 2013 is een aanvraag ingediend voor de benodigde vergunningen die vervolgens verleend zijn. Toen in het voorjaar van 2015 de financiering van deze restauratie rond was, kon opdracht worden gegeven om de molen te gaan restaureren, waarmee in augustus 2015 begonnen werd. De financiering werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Binnenmaas, de Provincie Zuid-Holland, en de toekenning door de Vereniging De Hollandsche Molen uit het molenbudget van de BankGiroLoterij en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting. Ook werden er bijdragen ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het participatiefonds van de Rabobank Het Haringvliet, het Dinamo Fonds en de Van der Mandele Stichting.

In het bijzijn van genodigden en belangstellenden memoreerde de voorzitter van de molenstichting de heer Jan Booden dat na een gedegen en jarenlange voorbereiding er gesproken mag worden van een restauratie “uit het boekje’. Booden: “Door de nauwe samenwerking tussen het ingenieursbureau, Erfgoedadvies Groen uit Montfoort, die het bestek samenstelde en de directie voerde, en de hoofdaannemer, Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam, werd een optimale voorbereiding bereikt. Zo waren er geen echte verrassingen en is alles – mede dankzij de ‘weergoden’ – zeer vlot verlopen”.

In zijn toespraak prees burgemeester Borgdorff de molenstichting en complimenteerde (ook de jonge) medewerkers van de Restauratiewerkplaats met het behaalde resultaat. Ook de omwonenden werden door de heer Borgdorff voor hun geduld en medewerking bedankt: “Tijdens de periode van restauratie hebben zij immers soms best wel last gehad van de werkzaamheden en wegafzettingen en de parkeerplaats werd voor de restauratie gebruikt. Vooral de buren van De Hoop hebben hier hinder van ondervonden”.

Na het ontsluiten van de molen ging de burgemeester, samen met de molenaar Vincent van Dinter, naar de balie om de ‘vang te lichten’. Nadien mocht Mauro van Werkhoven, als jongste vrijwilliger van de molenstichting en die ook stage heeft gelopen bij de restauratie voor zijn opleiding aan het Actief College, onder het toeziend oog van de burgemeester het informatiebord onthullen. Een informatiebord geschonken door de ANWB.

Hiermee is de achtkantige stellingkorenmolen De Hoop weer in oude luister hersteld. Het vertrouwde dorpsbeeld van Maasdam, dat voor een belangrijk deel mede wordt bepaald door korenmolen De Hoop, is met deze restauratie weer compleet. Booden: “De molen is nu in perfecte staat en weer ‘teruggeven’ aan de inwoners van Maasdam”.

Na het officiële gedeelte was er voor het aanwezige publiek de gelegenheid om de molen te bezichtigen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren