Pro Hoeksche Waard pleit voor actief kernenbeleid na herindeling

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

sohw-logoHOEKSCHE WAARD – In een brief aan Provinciale Staten van Zuid-Holland pleit de groep Pro Hoeksche Waard voor een actief kernenbeleid na de vorming van één gemeente Hoeksche Waard. Waar het gaat om de financiële gevolgen van een herindeling spreekt zij zich uit voor het laagste geldende tarief in de samen te voegen gemeenten.

Leden van Pro Hoeksche Waard hebben kortgeleden in Klaaswaal de door het provinciebestuur georganiseerde bijeenkomst bijgewoond waar praktijkvoorbeelden werden gegeven van een actief en bewust kernenbeleid in pas gevormde herindelingsgemeenten. In een brief aan Provinciale Staten schrijven zij nu dat een groot deel van de bestuurlijke mogelijkheden die op deze bijeenkomst werden geschetst, goed passen bij de gewenste ontwikkeling.

Pro Hoeksche Waard is een informele groep inwoners van de Hoeksche Waard, die al sinds het referendum van 2003 ijvert voor een gemeentelijke herindeling. Tot de groep behoren oud-wethouders, vroegere leden van gemeenteraden, ondernemers en andere betrokken burgers.

Pro Hoeksche Waard heeft in april jl., op uitnodiging van het provinciebestuur, al haar visie gegeven op de bestuurlijke toekomst van dit gebied. Bij die gelegenheid sprak zij zich uit voor de vorming van één gemeente, waarbij alle huidige kernen hun specifieke kenmerken en identiteit zullen behouden en zelfs kunnen versterken. Dat zou o.a. kunnen door het instellen van adviesraden in ieder dorp die beschikken over een beperkt eigen budget, zo werd voorgesteld.

“Het moment van samenvoegen van de vijf gemeenten is naar onze mening ook het moment om formeel burgerinitiatief tot een serieus instrument van het kernenbeleid te maken”, aldus de nieuwe brief van Pro Hoeksche Waard aan het provinciebestuur. “De voorbeelden die tijdens de bijeenkomst op 31 mei aan de orde kwamen hebben ons standpunt en ideeën over de invulling daarvan alleen maar versterkt”.

In haar brief aan de provincie spreekt Pro Hoeksche Waard zich ook uit over de financiële gevolgen van een herindeling. “Kiezen voor het laagste geldende tarief voor de lokale belastingen in de samen te voegen gemeenten zou de Hoeksche Waard uitstekend passen, temeer daar er thans geen grote verschillen in tarieven tussen de vijf gemeenten bestaan. Dat maakt het te zijner tijd aanzienlijk gemakkelijker een passende harmonisatieperiode te kiezen”, aldus tenslotte de brief van Pro Hoeksche Waard.

Gedeputeerde Staten maken op 5 juli a.s. bekend met welk voorstel zij komen voor het toekomstige bestuur van de Hoeksche Waard, een herindeling of een versterkte samenwerking.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren