Rapportage enquête Mosselman in Piershil : 89 klachten gedeponeerd bij gemeente Korendijk en milieudienst

597

kistenrijPIERSHIL – De in de nabijheid van A.C. Mosselman uitgeschreven enquête in Piershil heeft 89 klachten van eenentwintig huishoudens opgeleverd. In de loop der jaren is door diverse oorzaken een verkeerd beeld ontstaan over de overlast van deze filiaalvestiging van de Zeeuwse uienteler. Met deze enquête hopen omwonenden dat zowel de gemeente Korendijk als het bedrijf uit Kruiningen zich zullen beraden over de ingediende nieuwbouwplannen.

Mede-initiatiefnemer Henk van den Heuvel noemt de uitkomst overduidelijk en een bevestiging van het feit dat de buurtbewoners vanaf nu standvastig en strijdvaardig zullen zijn. ,,Er is hier veel te lang gedoogd, nog steeds wordt dagelijks de wet overtreden. Overladen niet afgedekte bakken met uien en grond, de lading waait over de Kade en de dijken. Het oude koelsysteem is vervangen door hoog in het gebouw gemonteerde bovengrondse ventilatoren, met een constant geloei als gevolg. De uien worden nabij de deuropening gelost, het stof waait over het dorp.” Uit de enquête blijkt dat men zich vooral ergert aan de geluidsoverlast en de trillingen van de vrachtwagens en tractoren. Ook over het gevaar wordt ongerustheid uitgesproken. ,,Uit gesprekken is mij gebleken dat er weinig werd geklaagd omdat bewoners hier beseffen dat ze niet in een stadscentrum wonen, maar in een boerendorp. Maar nu er geïnvesteerd gaat worden in nieuwbouw ontstaat het besef dat het gedogen averechts heeft gewerkt.” Sinds de Zeeuwen in 1987 dit filiaal uit de boedel van de failliete firma Bakker uit Barendrecht hebben overgenomen is er veel veranderd. De handel is toegenomen, met meer verkeersbewegingen en langere openingstijden als gevolg. De tractoren met laadbakken zijn in omvang verdubbeld, met meer lawaai en trillingen als gevolg. Het gelijkvloerse koelsysteem is enkele jaren geleden buiten gebruik gesteld en vervangen door een luidruchtig hoog in het gebouw gemonteerd ventilatorensysteem.

Ook is in de nabijheid van het bedrijf een Piershils bos ontstaan, er is een supermarkt, een jeugdsociëteit en een kinderboerderij geopend. De enige route naar deze faciliteiten loopt over de Kade, tussen het zware industriële verkeer. ,,Iedereen zou winnen bij het afbouwen en plannen van een verhuizing van dit bedrijf. Het hoofdkantoor in Zeeland werkt vanaf een industrieterrein, men weet dus klaarblijkelijk wel hoe het hoort.

Als men hier actief wil blijven moet vooral worden geïnvesteerd in veiligheid en het beperken van overlast, zodat wetsovertredingen tot het verleden gaan behoren. Maar eigenlijk past het niet meer bij deze tijd, zo’n enorm gegroeide industrie in het centrum van een klein dorpje. Het is een perfecte locatie voor een projectontwikkelaar.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.