Korenmolen de Goede Hoop in Mijnsheerenland genomineerd voor BankGiro Loterij Molenprijs 2016

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read

DSC_0110MIJNSHEERENLAND – Het restauratieproject van de Stichting Molens Binnenmaas voor de korenmolen De Goede Hoop in Mijnsheerenland is genomineerd voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2016. Dit maakte Vereniging De Hollandsche Molen afgelopen zaterdag officieel bekend. In de komende maand kan iedereen in Nederland stemmen op één van vier genomineerde molens. De molen met de meeste stemmen wint de hoofdprijs van € 50.000, waarmee de voorgenomen restauratie of nieuwbouw kan worden voltooid. De Stichting Molens Binnenmaas, de eigenares van de molen, voert met al haar vrijwilligers de hele maand september onder het motto ‘De Goede Hoop moet weer draaien!’ actie om stemmen te winnen.

Erkenning

De nominatie van de korenmolen De Goede Hoop is goed nieuws. Jan Booden, voorzitter van de molenstichting, is bijzonder in zijn nopjes met de nominatie. “Het feit dat ons project door de jury van de BankGiro Loterij Molenprijs 2016 is genomineerd betekent voor ons een belangrijke erkenning en waardering. Wanneer onze molen nu ook de hoofdprijs van  € 50.000 wint, kan de restauratie definitief doorgaan. Daar hebben wij wel de hulp van veel mensen bij nodig. Vandaar dat wij iedereen oproepen om in de komende maand via internet op onze molen te stemmen”, aldus Booden.

Via de website www.molenprijs.nl kan vanaf zaterdag 3 september 10.00 uur tot maandag 3 oktober  12.00 uur iedereen met een e-mail adres stemmen op de korenmolen De Goede Hoop in Mijnsheerenland. Elke stem levert De Goede Hoop sowieso 1 euro op. Op 7 oktober wordt bekend gemaakt welk molenproject de meeste stemmen heeft gekregen en de hoofdprijs van € 50.000 gewonnen heeft. Onder alle stemmers wordt een molenweekend voor 2 personen met overnachting verloot. 

Stemming

Stemprocedure verloopt als volgt: via de website komen de (4) genomineerde molenprojecten in beeld. Door op de knop te drukken onder het project waar de voorkeur naar uitgaat en daarbij e-mailadres in te vullen, wordt er gestemd. Op dat e-mailadres ontvangt de stemmer een e-mail met daarin een link (de verificatielink). Door op die link te drukken wordt de stem definitief bevestigd. Dan pas is het stemproces voltooid. Rechtstreeks stemmen op de molen De Goede Hoop kan via de link: www.molenprijs.nl/degoedehoop

Stemmen met meerdere e-mailadressen mag. Deelnemers aan de stemming voor de BankGiro Loterij Molenprijs kunnen met elk geldig e-mailadres één stem uitbrengen. Stemmen met meerdere e-mailadressen per persoon of gezin mag. Het vergroot de kansen voor De Goede Hoop op de hoofdprijs en de kans van de stemmer op het winnen van een “molenweekend”. Stemmers behoeven niet bang te zijn voor ongewenste nieuwsbrieven of andere vervolgmails. Na afloop van de verkiezing, op 7 oktober, ontvangen alle stemmers een e-mail met de uitslag.

Cultureel Erfgoed

De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door Vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met de prijs willen beide organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat belangrijke aanpassingen of restauraties uit te voeren. 

In de periode dat er gestemd kan worden, zal er door de vrijwilligers van de Stichting Molens Binnenmaas aandacht worden gevraagd voor de verkiezing onder het motto De Goede Hoop moet weer draaien!’ De vrijwilligers zullen aanwezig zijn bij tal van evenementen in de Hoeksche Waard, waaronder het Dorpsfeest te Westmaas op 3 september en de jaarmarkt van Mijnsheerenland op 17 september. De eerste stem zal op zaterdag 3 september om 10.00 uur in De Goede Hoop, Molenweg 17 te Mijnsheerenland, worden uitgebracht door de burgemeester van de gemeente Binnenmaas, de heer  A.J. Borgdorff.

Sinds 1749

De korenmolen De Goede hoop is ruim twee en een halve eeuw oud. Sinds 1749 staat de molen aan de oever van de Binnenmaas, vlak bij het centrum van Mijnsheerenland. De molen staat al jarenlang stil. De kale wieken kunnen niet meer draaien en de molen is gesloten voor het publiek. De Goede Hoop was jarenlang onzichtbaar door hoge bomen en struikgewas. De omwonenden, provincie, gemeente en molenstichting hebben inmiddels met elkaar gezorgd voor meer ruimte en lucht rondom de molen. De aan- en afvoer van wind is verbeterd, zodat de molen, na restauratie, weer kan draaien.

Door de lange periode van stilstand verkeert de molen in een slechte staat van onderhoud. Het herstelplan voorziet in het restaureren van de monumentale ijzeren potroeden (wiekenkruis). Ook worden o.a. de vloeren, trappen en de draaiende delen onder handen genomen, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de veiligheid van vrijwilligers en bezoekers. Met de geplande herstelwerkzaamheden is een bedrag gemoeid van ruim € 200.000. Het plan voorziet in een start van de werkzaamheden in november/december a.s. In het voorjaar van 2017 zal de molen aan de Binnenmaas dan weer als vanouds kunnen draaien.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.