Grootste opening van het Plukfestijn op De Peerdegaerdt in Strijen

369

met-de-hand-het-fuit-versappen-peerdegaerdts-plukfestijnStrijen – September is oogstmaand . Op de eerste dag van het Plukfestijn, vrijdag 16 september, zullen wethouder Paulien Tanja en raadslid Caroline Smeets van de gemeente Strijen rond 10.00 uur samen met ruim 100 kinderen het eerste kistje fruit van het Plukfestijn plukken en overhandigen aan een eregast, waarna de kinderen een eigen gemaakte peer in de boom hangen. 

De kinderen zijn leerlingen van De Molenwiek uit Mijnsheerenland, De Rank en De Wijngaard uit Barendrecht en De Vrije School uit Dordrecht, die door De Peerdegaerdt zijn uitgenodigd en na deze symbolische opening van start gaan met een uitgebreid ochtendprogramma vol uiteenlopende activiteiten in de eeuwenoude boomgaard die inmiddels meer dan 100 jaar oud is. Dit jaar werken meer dan 60 vrijwilligers mee om van het Plukfestijn een succes te maken.

José van de Graaf, werkzaam bij de Peerdegaerdt, vertelt enthousiast: «Op De Peerdegaerdt willen we kinderen graag met de natuur in contact brengen en laten beleven hoe fijn het is om buiten bezig te zijn. Deze ochtend hebben we een heel gevarieerd programma voor de kids samengesteld. Zo gaan alle kinderen peren plukken, maar ook staat het maken van insectenhotels, het pluizen van uilenballen, cartoons tekenen, relax kids, kip en ei, verschillende activiteiten met paarden en het zelf kweken van eetbare paddenstoelen op het programma. We hopen dat de kids dolenthousiast en met mooie verhalen naar huis gaan.»

Adopteer een Peer

Om de eeuwenoude boomgaard in stand te houden en steeds meer educatieve activiteiten voor kinderen te kunnen organiseren heeft De Peerdegaerdt afgelopen jaar het adoptieplan «Adopteer een Peer» gelanceerd. Inmiddels zijn al veel adoptieplannen gesloten door bezoekers en bedrijven. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te zien waar hun voedsel vandaan komt en willen ook graag dat hun kinderen zich hier meer bewust van worden. Het adoptieplan van De Peerdegaerdt komt in deze wens tegemoet. Frans Jansen beheert de boomgaard en zegt: «Het adoptieplan biedt verschillende keuze mogelijkheden, van het zelf plukken tijdens de oogstperiode van de gereserveerde rassen, tot een uitnodiging om tijdens de bloesemperiode de boomgaard in volle bloei te bewonderen gecombineerd met een overheerlijke picknick. Bezoekers die tijdens het Plukfestijn een adoptieplan af sluiten, kunnen hier meteen letterlijk de vruchten van plukken. Daarnaast geven we als actie ook meteen een fles van ons eigen sap mee». Meer informatie is te vinden op Adopteer een Peer.

Peerdegaerdts Plukfestijn

Tijdens het Peerdegaerdts Plukfestijn van vrijdag 16 september tot zondag 18 september staat het zelf plukken van fruit uit de karakteristieke hoogstamboomgaard centraal. Dit is mogelijk tussen 11 uur ‘s ochtends en 17 uur ‘s middags zo lang het fruit voorradig is. Voor 10 euro kan een plukzak gekocht worden om het geplukte fruit mee naar huis te nemen. Bezoekers kunnen daarnaast kennis maken met het kweken van eetbare paddestoelen, communiceren met paarden, varkens knuffelen en het maken van insectenhotels. Kinderen kunnen verder terecht voor het borstelen en verzorgen van pony’s en het uitpluizen van uilenballen. Een kleinschalige duurzame markt maakt het Plukfestijn tot een sfeervol geheel. Het Plukfestijn is ook via radio Hoeksche Waard te volgen.

De toegang en parkeren is gratis. Kijk ook op www.peerdegaerdt.nl voor meer informatie of bezoek de Facebookpagina van De Peerdegeaerdt.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.