Leerlingen basisscholen in Korendijk leren veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer’

594

landbouwKORENDIJK – Op donderdag 24 november 2016 gaan leerlingen van de basisscholen uit Korendijk aan de slag met het lesproject  ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’. Op het parkeerterrein van de gemeentewerf aan de Steegjesdijk in Piershil klinkt om 8.45 uur het startschot voor dit verkeersveiligheidsproject. 

Zo’n 100 leerlingen van groep 7 en 8 krijgen voorlichting over hoe zij zich het beste kunnen gedragen rondom grote opvallende voertuigen die zij op de weg kunnen tegenkomen. Met een scala aan landbouwvoertuigen kunnen de kinderen zien hoe ‘groot en klein’ landbouwverkeer goed samen kan gaan. De regio Hoeksche Waard heeft veel te maken met grote voertuigen in combinatie met kinderen die op de fiets naar school gaan.

VOMOL: 2 doelgroepen

De basisschoolleerlingen krijgen voorlichting rondom de landbouwvoertuigen van studenten van een mbo-opleiding in de agrarische sector. Onder begeleiding van een VOMOL-docent laten de jonge chauffeurs van deze voertuigen de basisschoolleerlingen ervaren waarom zij afstand moeten houden van deze grote voertuigen en wat een chauffeur van zo’n groot voertuig wel en niet kan zien. Een VOMOL-docent sluit het geheel af met een evaluatieles. Met deze aanpak worden 2 groepen jonge verkeersdeelnemers bereikt: kinderen die leren om alleen het verkeer in te gaan en beginnende bestuurders van grote landbouwvoertuigen. 

Samenwerking

De gemeente Korendijk vormt samen met enkele andere partijen de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Hoeksche Waard (RPV). Samen met het Regionale Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV ZH), die het project financiert, organiseert de RPV het project VOMOL. Loonbedrijven uit de regio stellen voertuigen beschikbaar. Daarmee wordt ook de loonwerksector betrokken bij het project. Het lesprogramma VOMOL is ontwikkeld door Emiel Burgers, docent AOC Doetinchem, in nauwe samenwerking met het ROV Gelderland.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.