Op CBS De Schelp is poëzie zo moeilijk nie….

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
PUTTERSHOEK – Dat hebben de kinderen van groep 7 de afgelopen weken ervaren! In het kader van de nationale poëzieweek heeft groep 7 van CBS De Schelp in Puttershoek deelgenomen aan het cultuur-educatieproject “Dichter in de wolken”. Er is afgerekend met de veronderstelling dat woorden en taal saai zijn, dat gedichten schrijven moeilijk is en ook met de veronderstelling: ‘poëzie dat kan ik nie’. 
 
Drie weken lang zijn de kinderen, onder deskundige begeleiding van Eelse Bies en Lynda Neve, aan de slag gegaan met poëzie. Ze hebben naar gedichten geluisterd, gedichten gemaakt en geoefend met het voordragen van gedichten. Als snel werd de leerlingen duidelijk dat gedichten niet los te zien zijn van emotie en gevoel. Ze hebben de gedichten daarom beeldend gemaakt met bewegingen, emoties en muziek. 
 
Tijdens dit project zijn verschillende soorten gedichten de revue gepasseerd: o.a. een ochtendgroetgedicht, een elfje en de limerick. De kinderen hebben stap voor stap geleerd om een gedicht op te bouwen en het is elke leerling gelukt om een prachtig gedicht te schrijven. Tijdens dit project hebben ze ervaren dat er dichterlijke vrijheid bestaat; ieder kan het op zijn eigen manier doen en dat is fijn!
 
Het project is afgesloten met een presentatie op school, waarbij de ouders ook aanwezig mochten zijn. Een aantal kinderen hebben hun gedicht of limerick voorgedragen en de kinderen hebben beeldende presentaties van een gedicht laten zien. Ook hebben ze geluisterd naar gedichten van de ‘echte’ Hoeksche Waardse dichters: Wim Bauer, Ingrid van den Oord en Stephan van der Sluijs. Wim Bauer en Ingrid van den Oord waren bij de presentatie aanwezig en hebben uit eigen werk voorgedragen.  
 
Het was een geslaagd project, mogelijk gemaakt door gemeente Binnenmaas, Bibliotheek Hoeksche Waard en Cultuureducatie met Kwaliteit, waar de kinderen enthousiast aan hebben deelgenomen.
“Er was eens een bakker uit Puttershoek
die bakte een heerlijke boterkoek
het deeg was plots op
toen deed ie het met sop
toen smaakte het meer naar een vaatdoek!”
 
(Limerick van Norali)

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.