Parel van de Hoeksche Waard: De watertoren van Strijen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

STRIJEN – In maart 1914 werd de watertoren van Strijen opgeleverd. Ruim een eeuw later verkeert de woontoren met tien verdiepingen nog altijd in een prima staat.

Bas Barnasconi wilde verhuizen onder één voorwaarde, zo vertelde hij zijn vriendin Nicole.  ,,Vanuit onze woonboot in Amsterdam zag ik de aalscholvers. Water heeft altijd een magische aantrekkingskracht op mij gehad.” Gesitueerd tussen het Strijense bos en het boezemwater  ‘De Keen’ bevond de watertoren aan de Schelpweg 46 zich op een geschikte locatie. ,,Hij stond al zes jaar te koop. Gegadigden zeurden over al die trappen en de ronde tapse muren. Wij vonden dat juist geweldig.” Hun gezin werd met vier zoons uitgebreid, dankzij de vorige eigenaar is er voldoende ruimte voor iedereen. ,,Toen de toren een woonfunctie kreeg moest op dakhoogte een accent worden aangebracht. Die man was aannemer en bouwde meteen een hele etage om de toren heen.” In die etage zijn nu vier slaapkamers, een badkamer en een serre aanwezig. De keuken ligt centraal daarvan, binnen de oude torendiameter. Puristen hebben zo hun bedenkingen. ,,Op watertorendagen worden wij altijd als die Strijenaren herkend. Van de toren met die kraag.” Ook al is er ruimte genoeg, een huidige verbouwing schept meer comfort.

Binnen het voormalige waterreservoir wordt de nieuwe ouderlijke slaapkamer aangelegd. Met een open zolder voor tv en zitbank. ,,En helemaal bovenop wordt het terras aangelegd, op 27 meter hoogte. In de zomer een heerlijke plek, daar waait het altijd.” Door een brand ging veel archiefinformatie bij de bouwer Visser & Smit verloren, omwonenden vertellen de verhalen van vroeger. Zo lokte het fabelachtige uitzicht ook de bezetter in de Tweede Wereldoorlog. In de buitenmuur van het reservoir zijn de contouren van een hakenkruis nog licht waarneembaar. ,,Het verzet wilde de toren opblazen is ons verteld. Er is iets mis gegaan met het dynamiet op de Trambaan. Gelukkig maar.” Het uitzicht vanuit de serre levert ook een blik op de toren zelf op. ,,Onlangs zijn alle voegen vervangen en zijn de muren geïmpregneerd. Gehydrofobeerd, dan blijven de muren ademen.” Op de begane grond werd een geluidsdichte studio gebouwd, voor de drummende zoonlief Zep. Andere verdiepingen dienen als slaapkamer of opslagruimte, de trappen houden ieders conditie op peil. De toren staat nog kaarsrecht, het woongenot wordt verder vergroot. ,, Ardjan van onze aannemer denkt zorgvuldig over alle stappen na. Hij legt zijn hart en ziel in de verbouwing, precies zoals wij dat doen.”

Foto’s en Tekst: Henk van den Heuvel – www.piershil.com

Fotoserie ‘De watertoren van Strijen’- Januari 2017

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”109″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”imagedate” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren