Festival ‘Terug naar Tiengemeten’ gaat internationaal deze zomer

854

TIENGEMETEN – Nooit was ‘Terug naar Tiengemeten’ zo internationaal als de komende editie. Het enige echte Hoeksche Waardse zomerfestival biedt zaterdag 19 en zondag 20 augustus artiesten uit de VS, Spanje, België en Frankrijk. Uit eigen land zijn de opvallendste namen The Kik, The Tibbs en Michelle David & The Gospel Sessions. De regio is present met Chasin’ Blues en het koor Pop-Up.

‘Terug naar Tiengemeten’ richt zich niet op jongeren tot pakweg 30 jaar, maar is juist ingericht voor 40+ en ouder. En dan niet met optredens van vedetten van vroeger, maar met succesvolle artiesten van nu. Bijna alle internationale artiesten die zijn gestrikt voor Tiengemeten maakten begin dit jaar hun Hollandse debuut op Noorderslag. „Je gaat misschien wel terug naar het festivalgevoel van vroeger, maar niet met de muziek van toen. Daar zijn de back-to-seventies feesten voor”, aldus organisator Hans Oosterhof van Herberg Tiengemeten.

Comfortabel

De formule ‘muziek van vandaag voor de (groot)ouders van vandaag’ spreekt ook aan omdat het muziekprogramma is ingebed in een comfortabel buitenverblijf. De organisatie hecht aan luxe sanitair en aan voldoende zitgelegenheid op het grotendeels overdekte festivalterrein. ,,Tot je enkels uren in de modder staan of een hoosbui over je heen krijgen is leuk als je jong bent. Op een zekere leeftijd is het ook wel fijn als je een lekker stoeltje of bankje hebt om soms op neer te ploffen.” Dat geldt ook voor de inwendige mens. Naast de onvermijdelijke frites en braadworst, staat er een regiment foodtrucks met o.a. tapas, paella, tortilla’s en gansburgers.

Heen en weer

Het eilandfestival is weliswaar op zaterdag én zondag, maar overnachten op Tiengemeten is niet verplicht. Je kunt kiezen: in een tentje op de camping (inclusief ontbijt) of thuis in je eigen bed. Er varen zaterdagavond tijdens de laatste shows en na afloop pendelboten naar de vaste wal. Je kunt dus terug naar huis en zondag weer oversteken naar Tiengemeten voor de tweede festivaldag. En voor wie twee dagen te veel vindt: er zijn ook dagkaarten voor alleen zaterdag of zaterdag.

‘Terug naar Tiengemeten’ vindt plaats in een boomgaard op het natuureilandje en is bewust kleinschalig. Massaal betekent immers wachtrijen en security en dat past niet bij de relaxte sfeer die het eiland kenmerkt. De organisatie is dan ook ongedwongen: je mag (klein)kinderen, huisdieren en campingstoelen meenemen. „De muziek is ook niet snoeihard. Het moet wel een feestje blijven waar je ook nog met elkaar kunt praten.”

Het programma van de derde ‘Terug naar Tiengemeten’ is met dertien acts uit binnen- en buitenland zeer gevarieerd. „Er is niet bewust op aangestuurd, maar we hebben dit keer zelfs twee bands exclusief voor Nederland. Baptiste W. Hamon uit Parijs (chansons) en Lance Canales & The Flood (stompin’ blues) uit California doen verder alleen shows in andere Europese landen.” De vrolijke Spaanse uitsmijter van zaterdag, Spin te Kú, kon dankzij een afspraak met Lowlands voor twee shows naar Nederland worden gehaald. Oosterhof grapt: ,,We zijn er voor de ouders van de kinderen die in hetzelfde weekend naar Lowlands gaan. En nu konden we ook bands van Lowlands combineren.”

Hoge verwachtingen zijn er van Tamino uit Brussel. De zanger-gitarist won bij de Belgische radio een talentenshow en verkoopt sindsdien als ‘de nieuwe Jeff Buckley’ alle zalen uit en staat in juli zelfs op het hoofdpodium van Rock Werchter. ,,Net als Douwe Bob hier indertijd, gaat Tamino in België als een komeet. Wij hebben hem vorig najaar geboekt, nu zou dat al niet meer lukken.”

Popkoor

De grootste trekkers uit eigen land zijn The Kik zaterdagavond en een swingende gospelshow van Michelle David zondagavond. Opmerkelijk is een optreden van het Hoeksche Waardse koor Pop-Up zondagmiddag. ,,Het koor meldde zichzelf en wij vinden dat een origineel idee. Ze zingen popmuziek en doen dat uitstekend. Dus waarom niet?” Traditiegetrouw wordt de aftrap van het festival zaterdagmiddag verricht door een lokale band. Dit jaar is dat Chasin’ Blues.

Programma zaterdag 19 augustus: Chasin’ Blues, The Dawn Brothers, Spirit Family Reunion (VS), Jick Munro & Amazing Laserbeams, Baptiste W. Hamon (FR), The Kik, Spin te Kú (SP).

Programma zondag 20 augustus: DARLYN, Popkoor Pop-Up, The Tibbs, TAMINO (B), Lance Canales + The Flood (VS), Michelle David & The Gospel Sessions.

Tot 1 mei zijn de kaarten voor twee dagen en de campingtickets flink goedkoper. Alles over de line-up, het festival en de tickets is te vinden op www.terugnaartiengemeten.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.