Palliatief Team Hoeksche Waard ondersteunt in laatste levensfase

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Wanneer iemand een slechtnieuwsgesprek heeft gehad in het ziekenhuis en te horen heeft gekregen dat er geen behandelingsmogelijkheden meer zijn, dan krijgt die persoon en diens omgeving veel te verwerken. De arts zegt dat er ondersteunende zorg, gericht op comfort, oftewel een palliatieve traject gaat komen. Dit kan bij verschillende diagnoses een rol gaan spelen, bijvoorbeeld MS, COPD, hartfalen en oncologische aandoeningen. Vaak komen er veel vragen boven. Om ondersteuning te bieden in deze situatie is in de Hoekse Waard een Palliatief Team opgericht.

Dit team bestaat uit negen verpleegkundigen die met zorgvragers, huisartsen, verpleegkundigen en verzorgenden van de thuiszorg in gesprek kunnen gaan. De verpleegkundige kan uw vraag beantwoorden of doorverwijzen naar andere zorgverleners of vrijwilligers. Het team biedt ondersteuning wanneer er nog geen sprake is van een situatie waar thuiszorg nodig is. Of het team kan ingeschakeld worden om ondersteuning te bieden bij complexe situaties.

Het Palliatief Team is een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Hollandse Eilanden, regio Hoeksche Waard en is eind vorig jaar van start gegaan. Het team bestaat uit verpleegkundigen die werkzaam zijn bij vier thuiszorgorganisaties uit de Hoeksche Waard én/of bij Hospice Hoeksche Waard. Het gaat om gespecialiseerde verpleegkundigen, die veel weten over de zorg in de palliatieve en laatste levensfase, ook wel palliatieve zorg genoemd. Die zorg is breed – niet alleen medisch, maar ook lichamelijk, psychosociaal en spiritueel.

Door de samenwerking van de thuiszorgorganisaties, het Hospice Hoeksche Waard in Zuid-Beijerland en de huisartsen in de Hoeksche Waard proberen we de palliatieve zorg de juiste inhoud te geven die nodig is om mensen in deze levensfase goed te kunnen begeleiden.

Waar loop je als zorgvrager of als mantelzorger tegenaan? Wat kun je verwachten? Op welke manieren kan de pijn gestild worden of verminderd? Is palliatieve sedatie een goede oplossing? Wanneer komt opname in een hospice in beeld? Op dit soort vragen hebben de verpleegkundigen van het Palliatief Team in samenwerking met de huisartsen een antwoord. Op grond van hun kennis en ervaring kunnen ze inspelen op een mogelijke situatie die zich in de laatste levensfase voordoet én daarop anticiperen.

De verpleegkundigen van het team zijn gekoppeld aan één van de huisartsen. Iedere verpleegkundige heeft dus een deel van de Hoeksche Waard onder haar hoede. In de meeste situaties  verwijst de huisarts door naar het Palliatief Team. Ook de thuiszorgteams kunnen een beroep doen op de expertise van het Palliatief Team. De verpleegkundigen kunnen thuiszorgteams  ondersteunen in complexe situaties. Belangrijk om te weten is dat zij de zorg niet overnemen van de wijkverpleegkundige of verzorgende, maar juist terzijde staan met  meedenken en advies wat te doen in bepaalde situaties.

De verpleegkundigen zijn niet gebonden aan hun eigen thuiszorgorganisatie,  maar werken overstijgend.

Meerwaarde

In een tijd dat mensen langer thuis blijven wonen en eerder uit het ziekenhuis worden ontslagen, is er een groeiende behoefte aan ondersteuning in de thuissituatie. Ook bij de mantelzorgers. Zij willen zo lang mogelijk de eigen regie behouden. De rol die het Palliatief Team dan kan spelen is duidelijk: vragen beantwoorden – ook lastige -, wijzen op mogelijkheden, ondersteunen en zorgen voor een eenduidige toepassing van onder andere pijnbestrijding en palliatieve sedatie. Een duidelijke meerwaarde, zoals een van de verpleegkundigen van het team het omschrijft: “Sterven is een emotioneel en ingrijpend proces, zowel voor jezelf als voor je naasten. Het is belangrijk dat dit zo goed, zo waardig en zo comfortabel mogelijk kan gebeuren. Ons doel is om  de zorg in de laatste fase van het leven zo goed mogelijk te laten verlopen. Je kunt het immers maar één keer goed doen.’’

Contact met het Palliatief Team is te leggen via uw huisarts, het hospice (0186 660410) of de website van het Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Hollandse Eilanden www.netwerkpalliatievezorg.nl/hoekschewaard/  Daar is ook meer informatie verkrijgbaar.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.