Restauratie molens “Windlust” in Goudswaard en “Simonia” in Piershil

0
578

De gemeente Korendijk heeft opdracht verstrekt voor het renoveren van haar monumentale molens “Windlust”, gelegen aan de Molendijk 63 in Goudswaard en “Simonia”, gelegen aan de Molendijk 39 in Piershil. Beide molens worden komende maanden hersteld, zodat er eind 2017 weer twee draaiende en werkende molens staan.

Eind 2015 heeft een grondige inspectie aan beide molens plaatsgevonden. Bij deze inspectie is gebleken dat de stalen roeden van de molens in een slechte staat verkeren. Uit veiligheidsoverwegingen zijn beide molens sindsdien stilgezet.

Naar aanleiding van de inspectie is voor beide molens een restauratieplan opgesteld. De gemeenteraad heeft een restauratiekrediet beschikbaar gesteld. Daarnaast is door de provincie Zuid-Holland een restauratiesubsidie beschikbaar gesteld.

Inmiddels is gestart met de restauratiewerkzaamheden. Op 12 juni 2017 zijn bij beide molens de stalen roeden met behulp van een hijskraan gedemonteerd. Aansluitend wordt in Goudswaard een steiger rondom de molen geplaatst voor het herstel van het metselwerk. De steiger rondom de molen in Piershil wordt medio juli geplaatst. Naar verwachting worden de gerestaureerde wieken in de herfst weer gemonteerd.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.