Feestelijke oplevering hoeve Dorpzigt in Zuid-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

ZUID-BEIJERLAND – Woensdag 21 juni 2017 was een feestelijke dag voor met name de bewoners van de nieuwe appartementen in de hoeve Dorpzigt in Zuid-Beijerland. De oplevering vond eerder dit voorjaar al plaats en werd op deze zeer zonnige middag gevierd. De negen huurappartementen in de imposante, voormalige schuur zijn op een na inmiddels allemaal bewoond. En ook dat laatste appartement krijgt binnenkort een bewoner. 

De GGZ-instelling Bavo Europoort, gespecialiseerd in psychiatrie, was op zoek naar een locatie om cliënten vanuit de beschermde woonvorm Idahoeve op het eiland Tiengemeten door te laten stromen naar meer zelfstandigheid. Dorpzigt in Zuid-Beijerland bleek hiervoor een uitstekende locatie. De door HW Wonen gerealiseerde appartementen zijn afgelopen voorjaar opgeleverd. Maandag 13 maart ontvingen de bewoners de sleutels. En nu, op 21 juni, het ‘officiële’ begin van de meteorologische zomer, was het tijd voor een feestje. Zo’n honderd belangstellenden hadden de moeite genomen om langs te komen bij Dorpzigt. Er was een frietkraam met heerlijke, ambachtelijke Hoeksche friet, hapjes en drankjes verzorgd door de mensen van restaurant Nonna/Zorgwaard en twee cliënten van Bavo Europoort brachten een serie liedjes ten gehore. Belangstellenden konden een kijkje nemen in de intern grotendeels verbouwde schuur en het (nu nog even) onbewoonde appartement. Wethouder Den Boer van Korendijk, één van de vier sprekers, was vol lof over dit mooie project en hoopte dat alle nieuwe inwoners zich snel thuis voelen in Zuid-Beijerland. Bewoner Tom Oomes sprak, ook namens zijn medebewoners, de belangstellenden toe. Het waren indrukwekkende woorden, over de weg die velen van hen af hebben moeten leggen naar zelfstandigheid en de wens dat ze worden opgenomen in de maatschappij waarin ze nu leven.

Van Tiengemeten naar Dorpzigt

Veel van de cliënten hebben tijdens hun verblijf in de Idahoeve op het bekende natuureiland Tiengemeten een netwerk opgebouwd. Zij werken bijvoorbeeld voor Natuurmonumenten op het eiland. Zuid-Beijerland ligt vlakbij, dus zij kunnen gewoon daar hun werk blijven doen. Daarnaast wordt er zoveel mogelijk aansluiting bij lokale initiatieven gezocht. De multifunctionele boerderij Dorpzigt biedt sinds 2006 onderdak aan verschillende instellingen, zoals Zorgwaard, Careyn, Hospice Hoeksche Waard en de Bibliotheek. Er waren ook een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf en een kantoor van Welzijn Hoeksche Waard gevestigd, maar deze zijn inmiddels verhuisd, dus was er ruimte over. In de vrijgekomen ruimten heeft HW Wonen nu negen huurappartementen gerealiseerd. Tijdens de werkzaamheden bleef het pand gewoon in gebruik. Aannemer Gebrs. Hooghwerff B.V. uit Strijen verzorgde de bouw en GBS Architecten uit Boskoop ’tekende’ voor het ontwerp. Hoeve Dorpzigt is in 1862 gebouwd en was tot 1999 in gebruik als boerderij. (Vier generaties van dezelfde familie hadden in Dorpzigt een agrarisch bedrijf.) Tijdens de renovatie en verbouwing bleef de authentieke uitstraling van de imposante schuur grotendeels intact.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren