Geslaagd ondernemersdebat in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

OUD-BEIJERLAND – Op donderdag 7 september was er een ondernemersdebat van de Ondernemingsvering Hoeksche Waard bij de Toyota en Peugotdealer in Oud-Beijerland.

Samenhang noodzaak voor toekomst Hoeksche Waard .Goed geschoolde jongeren taak voor ondernemers, overheid en onderwijs Ondernemers, overheid en onderwijs moeten met elkaar optrekken om (technisch) geschoolde jonge werknemers te behouden voor de Hoeksche Waard. De inzet van een projectmanager kan dit proces gaande houden en ervoor zorgen dat het onderwijsaanbod en de vraag bij bedrijven beter op elkaar zijn afgestemd.

Vooral technische bedrijven constateren dat jongeren die hun opleiding hebben afgerond niet altijd voldoende kennis hebben om meteen bij een bedrijf aan de slag te gaan. Dat ligt aan de opleiding, maar ook aan de razendsnelle technoloigische ontwikkelingen. Tot die conclusie kwamen donderdag de deelnemers aan het OHW-debat ‘Ondernemers & Techniek’ bij Toyota-dealer Louwman en Peugeot-dealer Blauwendaal in Oud-Beijerland. Het levendige debat werd geleid door Harry-Jan Bus, een Rotterdamse ondernemer die in de Hoeksche Waard woont.   

Zeker in de automobielbranche gaan technische ontwikkelingen zo snel dat het voor de ondernemers zelf al een kunst is om bij te houden. Laat staan voor de jongeren die net van school komen. Vmbo-niveau sluit onvoldoende aan en voor mbo-niveau moeten jongeren naar de stad.  Een deel van hen komt na de studie niet meer terug, is de constatering.

,,Juist daarom moeten we bedrijvigheid creëren. Het gaat om de vitaliteit van ons eiland,” riep wethouder Piet van Leenen van Oud-Beijerland op. ,,Als je als bedrijf hot genoeg bent, komen ze wel terug,” wist ondernemer Ger Snijders. Of kies ze er op uit, gaf Arjan Holleman van Schot Reclame als tip. ,,Ik zoek bij het Grafisch Lyceum naar stagiaires uit de Hoeksche Waard, die bied ik graag werk aan.”

Ondernemers moeten ook willen inversteren in jonge werknemers, was het advies van de regionale uitzendbranche. ,,Hoeksche Waardse bedrijven betalen rond het minimumloon, maar jongeren gaan voor het geld,” gaf Frances Pas van Olympia Uitzendbureau aan. Die constatering werd niet gedeeld door Sander Ros van RoosRos Architecten. ,,Jongeren zijn juist op beleving gericht. Als een bedrijf er goed op staat, wil iedereen daar werken.”

Sta ook open voor de visie van de jeugd, gaf Nico de Pijper, bestuurder bij zorgorganisatie Zorgwaard aan. ,,Wij redeneren nog steeds vanuit het principe hoe wij het willen. Onze vele leerlingen en stagiaires kunnen ook heel vernieuwende ideeën hebben.”

Aan het eind van het debat riep OHW-voorzitter Steven Corijn de aanwezigen op met elkaar te blijven optrekken: overheid, ondernemers en onderwijs. ,,Het gaat om de samenhang, daar kan een projectmanager voor zorgen.” Wethouder Harry van Waveren haakte daar meteen op in. ,,Het Actief College gaat nieuw bouwen, maak als ondernemer uw wensen kenbaar, zodat nieuwe machines ertoe leiden dat jongeren op niveau worden geschoold.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren