Dit weekend gaat mogelijk voor de laatste keer de wintertijd in

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Regio – In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober gaat de wintertijd weer in. Zodra de wijzers op drie uur springen, wordt de klok een uur achteruit gezet.
 

Voor veel mensen betekent dit een ‘uurtje extra’, maar voor gezinnen met kleine kinderen vaak niet.Kleine kinderen hebben namelijk een echt 24-uurs ritme.

Afschaffen wintertijd

Het is een grote ergernis voor veel mensen: het verzetten van de klok. Maar misschien is het straks niet meer nodig.

Een groeiende groep leden van het Europees Parlement vindt de EU-regeling over het verzetten van de klok onnodig en gaat hierover een resolutie in stemming brengen. Verwacht wordt dat die in december wordt aangenomen.

70 landen verzetten de klok

Op dit moment zijn er ongeveer zeventig landen die twee keer per jaar (zomer en winter) de klok verzetten. Duitsland was de eerste. Op die manier moest er tijdens de Eerste Wereldoorlog bespaard worden op kolen. Een dag later volgde Nederland. 

Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd weer afgeschaft omdat die het ritme van de mens zou verstoren. De oliecrisis van 1973, die tot een golf van energiebesparende maatregelen leidde, was voor veel Europese landen, waaronder Nederland in 1977, aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren