Hoeksche Waard wil nieuwbouw sociale huurwoningen

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto: Daan Barnhoorn – op de foto vlnr: Wilko van Tilborg (wethouder Strijen), Henk van Etten (wethouder Binnenmaas), Dick Groeneweg (voorzitter Huurdersplatform HW), Piet van Leenen (wethouder Oud-Beijerland), Paul de Bruijn (directeur HW Wonen), Bas Boelhouwers (wethouder Cromstrijen) en Gerard den Boer (wethouder Korendijk).

HOEKSCHE WAARD – Woningcorporatie HW Wonen wil meer sociale huurwoningen bouwen om beter in te kunnen spelen op de behoefte aan geschikte, energiezuinige en betaalbare huurwoningen. Dit is de uitkomst van de afspraken die HW Wonen, het Huurdersplatform Hoeksche Waard en de vijf gemeenten jaarlijks maken over de sociale huursector in de Hoeksche Waard.

Deze zogenaamde prestatieafspraken vloeien voort uit de Regionale Woonvisie Hoeksche Waard en beschrijven welke bijdragen partijen leveren aan de benodigde voorraad betaalbare en geschikte woningen in de regio. De behoefte aan sociale huurwoningen neemt de komende jaren af als gevolg van het ingezette Rijksbeleid; niet iedereen die graag in een sociale huurwoning  zou willen wonen komt daar nog voor in aanmerking. Toch zijn huurders, gemeenten en HW Wonen tot de conclusie gekomen dat er de komende jaren nog sociale huurwoningen bijgebouwd moeten worden.

Paul de Bruijn, directeur-bestuurder van HW Wonen: “Onze huidige voorraad sociale huurwoningen is groot genoeg om iedereen die er voor in aanmerking komt te kunnen huisvesten. Dit jaar hebben we ons hele bezit doorgelicht en onder andere gekeken naar de geschiktheid voor oudere huurders die wat minder goed ter been zijn. De komende jaren verdubbelt het aantal huishoudens van 75+ in de Hoeksche Waard en daar moeten wij als corporatie op voorbereid zijn. Dat doen we onder andere door te investeren in woningen die nog niet helemaal geschikt zijn maar wel geschikt te maken zijn. Waar dat niet mogelijk is, kunnen we woningen slopen of verkopen aan jonge, startende gezinnen. Die woningen moeten we vervolgens natuurlijk wel weer compenseren met nieuwbouw om onze voorraad op peil te houden.”

Portefeuillehouder Piet van Leenen geeft aan dat het voornemen van HW Wonen goed aansluit bij de ambities in de Regionale Woonvisie Hoeksche Waard die dit jaar werd opgeleverd: “In de woonvisie zetten we hoog in op geschiktheid van de woningvoorraad. We worden met zijn allen ouder en willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen; dat stelt andere eisen aan de woning. Ik ben blij dat HW Wonen hier goed op inspeelt. Door minder geschikte woningen te slopen of ze te verkopen aan jonge huishoudens kan worden geïnvesteerd in nieuwe, geschikte woningen die bovendien ook energieneutraal moeten zijn. Tegelijk voorziet HW Wonen daarmee in een ander belangrijk onderdeel van de regionale woningmarkt: de vraag naar goedkope koopwoningen. Daarmee kunnen we jonge huishoudens binden aan de Hoeksche Waard wat cruciaal is voor de vitaliteit van de regio.

Het Huurdersplatform Hoeksche Waard is positief over het voornemen om de komende jaren nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Dick Groeneweg, voorzitter: “Als spreekbuis van de huurders hebben wij altijd de aandacht gevestigd op de betaalbaarheid van de sociale huurwoningen. Het is goed dat er sociale huurwoningen bijgebouwd worden, maar het is ook cruciaal dat ze betaalbaar zijn. Met name oudere huurders die geen inkomensgroei meer hebben, moeten kunnen wonen in een betaalbare woning. Wat dat betreft blijven wij de ontwikkelingen nauwlettend volgen en ben ik blij dat we goede afspraken hebben over de monitoring daarvan.”

De prestatie afspraken kunt u hier downloaden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren