Verhalen over de DDR op De Willem

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

OUD-BEIJERLAND – Hoe was het om als puber op te groeien in een verdeeld Duitsland? In een stad waar geen vrij verkeer was tussen Oost en West? Hoe was het in de nacht dat de Muur viel? De vierdejaars havo- en vwo-leerlingen op CSG Willem van Oranje leren dat niet alleen uit boeken, maar ook uit verhalen van getuigen. Gunnar Planitz (49) was vandaag te gast om zijn geschiedenis te vertellen. Hij bezocht de school in het kader van het project ‘Blik op de Muur’ van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA).

Planitzer begon zijn les heel toepasselijk met de vertoning van de beelden bij het nummer ‘Over de Muur’ van het Klein Orkest. Daarna vertelde hij over de geschiedenis van zijn familie en de bouw van de Muur ‘als bescherming tegen het westen dat oorlog wil met Oost-Europa’ zo werd hen in Oost-Duitsland verteld. Hij verhaalde over zijn schooltijd en over de hereniging met familie en vrienden na de val van de Muur 28 jaar geleden.

Voor de leerlingen, waarvan het gros vorig jaar Berlijn en de resten van de Muur heeft bezocht, werd zo de recente geschiedenis van Duitsland uitgelegd door iemand die er zelf bij was. Planitz brengt dat verhaal dichterbij voor de huidige leerlingen. De val van de Muur is 28 jaar geleden en inmiddels is er een hele generatie opgegroeid die de deling alleen uit hun geschiedenisboeken kent. Met persoonlijke verhalen willen het DIA en De Willem die geschiedenis tastbaar maken.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren