2018 het jaar van de Huiszwaluw

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HOEKSCHE WAARD – De Huiszwaluw is bij veel mensen bekend. Hij ‘plakt’ zijn nesten in steden, dorpen of gehuchten aan allerlei typen gebouwen. Helaas verminderde vanaf begin jaren zeventig het aantal huiszwaluwen in ons land met ruim 80%. Waarschijnlijk was de afname van insecten daarvan een belangrijke oorzaak. Sinds de eeuwwisseling nemen de aantallen weer licht toe. De oorzaken voor zowel de historische afname als de recente toename in ons land zijn niet geheel duidelijk. Daarom roepen Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland het jaar 2018 uit tot Jaar van de Huiszwaluw. 

In dit jaar wordt een landelijk nestonderzoekgeorganiseerd. Voor dit nestonderzoek worden mensen gevraagd om de activiteiten bij huiszwaluwnesten bij te houden. Door dit nestonderzoek wordt inzicht verkregen in de timing van het broedseizoen, het aantal legsels en of er verschillen zijn tussen de regio’s. Verder wordt er gekeken hoe deze gegevens beïnvloed worden door omgevingsfactoren. Door elke week naar enkele nesten in een kolonie te kijken, kun je als waarnemer waardevolle gegevens verzamelen. Zie voor verdere informatie: www.jaarvandehuiszwaluw.nl

Heeft uzelf huiszwaluwnesten of weet u huiszwaluwnesten in uw buurt en heeftu interesse om mee te doen? Meld u dan aan via een mail naar [email protected] en stuur meteen een cc van deze aanmelding naar [email protected].

Mocht het wekelijkse nestonderzoek teveel werk zijn, maar vindt u het toch leuk om mee te doen met het Jaar van de Huiszwaluw dan kan dat ook. Naast het nestonderzoek voor Sovon wil de Vogelwerkgroep van het HWL het Jaar van de Huiszwaluw gebruiken als start van een veel kleiner, maar jaarlijks terugkerend onderzoek. We tellen al ruim 30 jaar de bewoonde huiszwaluwnesten in de Hoeksche Waard en vanaf 2018 willen we extra gegevens over de huiszwaluwen gaan verzamelen.
Voor dit onderzoek hebben wij u nodig! Heeft u zelf huiszwaluwen aan of bij uw huis of broeden er huiszwaluwen bij u in de buurt? Doe dan (ook) mee met ons eigen kleine onderzoek!

Wij zijn op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:

  • Wanneer worden de eerste huiszwaluwen in 2018 in de Hoeksche Waard gezien?
  • Wanneer beginnen uw huiszwaluwen met de nestbouw?
  • Wanneer starten de huiszwaluwen dit jaar met broeden?
  • Wanneer vliegen de jongen van het eerste nest uit?
  • Beginnen de huiszwaluwen met een 2e nest en zo ja wanneer?
  • Wanneer ziet u de laatste huiszwaluwen in 2018 vertrekken uit de Hoeksche Waard?
  • Verder zijn we heel benieuwd naar zaken die u opvallen tijdens het broedseizoen van de huiszwaluwen.

Vanaf april kunnen we de eerste huiszwaluwen weer in Nederland terug verwachten. We kijken ernaar uit! Helpt u ons en doet u mee met het (de) onderzoek(en)? Meld u aan en stuur een mailtje naar [email protected].

 

Foto: Joke Boerlage, HWL.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.