Nieuwe Dynamische verlichting aan de Kwakscheweg Oud-Beijerland in gebruik genomen

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

“ Wij fietsen altijd naar de voetbal via de Kwakscheweg. Het is daar in de avond altijd heel donker, waardoor we bijna nooit wat zien. Dus wij wilden vragen of daar lantarenpalen mogen komen ”. Zo schreven Megan en Dunya, destijds 12 jaar, aan de burgemeester van Oud-Beijerland.

Het heeft even geduurd, maar inmiddels staan de lantaarnpalen er en sinds kort rijden de (brom)fietsers op een helder verlicht fietspad langs de Kwakscheweg. Met een bezoek op locatie door wethouder Piet van Leenen en de twee jeugdige ‘aanstichtsters’ werd de dynamische verlichting symbolisch in gebruik genomen. Als dank voor hun inbreng kregen beide meisjes een cadeaupas van de wethouder.        

Fietspad Kwakscheweg

Het fietspad langs de Kwakscheweg ligt buiten de bebouwde kom en is dus in beheer bij provincie Zuid-Holland. Dat is dan ook de reden dat het wat langer heeft geduurd, twee jaar om precies te zijn, voordat de verlichting langs het fietspad operationeel is. Het beleid van de provincie voorziet namelijk niet in het verlichten van dergelijke (brom)fietspaden. De provincie heeft uiteindelijk toestemming verleend voor de aanleg van de verlichting op voorwaarde dat gemeente Oud-Beijerland de kosten voor haar rekening neemt.

Veiligheid

Het college van burgemeester en wethouders was blij met het akkoord van de provincie. “De kosten namen wij in dit geval graag voor lief”, vertelt wethouder Piet van Leenen. “Vooral omdat de schoolgaande jongeren het fietspad in de donkere maanden onveilig vonden”.

Dynamische verlichting

De energiezuinige LED-verlichting langs het fietspad wordt omschreven als ‘dynamisch’. Van Leenen: “Dynamische verlichting is voor velen een nog relatief onbekend begrip. Maar bij het dynamische dimsysteem is sprake van vraag en aanbod. Het lichtniveau wordt aangepast aan de actuele situatie. Zodra de bewegingsmelders fietsers signaleert, gaat de verlichting op volle sterkte branden. Wanneer er geen weggebruikers zijn, dimt de verlichting. Extra zuinig dus”.

OBLverduurzaamt

Overigens is in het afgelopen jaar op meerdere plekken in Oud-Beijerland (Oosterse Gorzen en Zoomwijck) de openbare verlichting vervangen door nieuwe energiezuinige LED-verlichting. Ook deze verlichting is voorzien van dimmers, waardoor de verlichting ’s nachts op een lager niveau brandt. Oftewel ‘slimme openbare verlichting’. In totaal gaat het in deze twee wijken om duizend lichtpunten.

De openbare verlichting in Oud-Beijerland telt in totaal 5.772 lichtpunten. Sinds de start (september 2012) van de omschakeling zijn 2.246 lichtpunten (38,9 procent) voorzien van een Led-lichtbron.    

Energieakkoord

Op basis van het landelijke energieakkoord heeft Oud-Beijerland een aantal doelstellingen voor de openbare verlichting geformuleerd. Zo dient de verlichting in 2020 tenminste voor 40 procent energiezuinig te zijn. In datzelfde jaar willen we ook beschikken over 40 procent slim energiemanagement. Verder moet de openbare verlichting in 2020 20 procent minder energie gebruiken dan in 2013, oplopend naar 50 procent in 2030. Inderdaad ambitieuze doelstellingen.

Als wethouder duurzaamheid is Piet van Leenen een tevreden man. “We liggen nu al goed op koers. Sterker nog, we voldoen nu al nagenoeg aan de ambities van 2020”.

Planning 2018

In 2018 staat een aantal grootschalige vervangingsprojecten op de planning. Zo wordt de huidige (afgeschreven) verlichting in de wijken Spuioever, Croonenburgh fase II, Centrum Zuid en de Zeeheldenwijk in de loop van dit jaar vervangen door duurzame LED-verlichting. Ook hiervoor geldt de combinatie met slim energiemanagement, waardoor de verlichting in de nachtelijke uren op een lager niveau brandt en er dus energie wordt bespaard.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.