Boek ‘Diepe sporen’ brengt grondverzet in jaren “60 en “70 beeld

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

‘s-Gravendeel – Een goed half jaar geleden verscheen het boekje ‘Everyone loves Jimmy’. Dit boek behandelde de rol die de legendarische GMC CCKW na de Tweede Wereldoorlog in ons land speelde, tijdens de wederopbouw in de jaren vijftig. Al na enkele weken na het verschijnen kreeg de auteur van het boekje, Arie Pieters, van verschillende kanten het verzoek om een opvolger te maken met daarin ook foto’s en informatie over andere trucks uit de jaren tussen 1955-1980.

En dus werd einde 2017 een begin gemaakt met het schrijven en uitzoeken van foto’s voor het doek ‘Diepe sporen’. Maar een boek over grondverzet in de jaren 1955-1980 zou nooit compleet zonder ook in dit boek geen hoofdstuk te wijden aan de ‘Jimmy’s’ (de bekendste bijnaam die de GMC CCKW meekreeg van het Amerikaanse leger in WWII). Meer dan 30 foto’s die ook in ‘Everyone loves Jimmy’ stonden keren terug in ‘Diepe sporen’, maar ze worden aangevuld met 60 ‘nieuwe’, oude opnamen. Het gaat dan met name om afbeeldingen uit de jaren zestig en zeventig, van REO, Henschel, Tatra en Mercedes trucks.

Dragline deed het graafwerk

‘Eén van de meest opmerkelijkste dingen, die ik tegenkwam bij de reacties nadat ‘Everyone loves Jimmy’ was verschenen, was het feit dat veel mensen van jonger dan 30-35 jaar blijkbaar geen idee meer hebben wat een dragline nu eigenlijk is/was. Daarom is een heel hoofdstuk gewijd aan deze graafmachines, die in de jaren vijftig en zestig zo goed als alle graafwerk voor hun rekening namen bij bouwprojecten en de aanleg van wegen’, aldus de schrijver. In ‘Diepe sporen zien we o.a. fotot’s van draglines van de merken Fuchs, Smith en Ruston Bucyrus.

Regionale bedrijven

Een aanzienlijk deel van de opnamen in het boek (ruim 90 foto’s) brengt bedrijven uit de regio Hoeksche Waard en de Drechtsteden in beeld, zoals o.a. Van der Linden, Timmer, Van Ruiven, J.J. Gravendeel, P. Naaktgeboren en Barendregt. Maar hiernaast ziet men ook opnamen van bedrijven uit ondermeer Amsterdam, Assen en Hengelo. ‘Diepe sporen’ (112 pagina’s, ISBN: 9789463678308) is gepubliceerd via het self-publishingplatform Mijnbestseller.nl. Het boek is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €14,00. Bestellen is tevens uiteraard mogelijk, vanaf 18-4-2018, via alle reguliere boekhandels in Nederland en België.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.