Oranjelunch en vijf Koninklijke Onderscheidingen in Cromstrijen

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Op de foto ziet u van Links naar rechts: Mevrouw J.J. Boer-van Middelkoop, de heer A. Herweijer, mevrouw M. Cieremans-van Wageningen, de heer J. van der Plas, mevrouw L. Westdijk-van de Merwe en burgemeester J. Luteijn. (Foto: QPhoto)

CROMSTRIJEN – Op donderdag 26 april 2017 tijdens de Lintjesregen in Nederland reikte burgemeester Jan Luteijn vijf Koninklijke Onderscheidingen uit. Om 10.00 uur werden mevrouw J.J. Boer-van Middelkoop (71), mevrouw M. Cieremans-van Wageningen (74), de heer A.J. Herweijer (68), de heer J. van der Plas (73) en mevrouw L. Westdijk- van de Merwe (79) verrast met een onderscheiding omdat zij zich voor vaak een langere tijd belangeloos en op een bijzondere manier hebben ingezet in de samenleving.

Mevrouw J.J. Boer-vanMiddelkoop is al vanaf 1980 actief als vrijwilliger. Eerst in Zwijndrecht op de basisschool, als jurylid van de plaatselijke waterpolo, als vrijwilliger bij Wijkcentrum Kubiek, als collectant en als diaken van de Gereformeerde Ichtuskerk. In 2002 werd zij bezoekmedewerker van de Gereformeerde Kerk De Hoeksteen in Numansdorp. Werk wat zij tot en met vandaag met hart en liefde vervult. Vijf jaren is zij vrijwilliger geweest op Kinderboerderij Binnenmaas waar de pony’s bijzondere aandacht vroegen. Vanaf 2006 is mevrouw vrijwilliger in het Ronald McDonaldHuis Sophia in Rotterdam op het Speeldek waar ernstig zieke kinderen door haar worden opgevangen en begeleid in hun activiteiten. En tenslotte is zij vanaf 2014 huifbedrijder bij de Stichting Huifbedrijden Hoeksche Waard, waar haar inzet als voormalig dierenartsassistent bijzonder wordt gewaardeerd.

Mevrouw M. Cieremans-van Wageningen was jarenlang vrijwilliger bij het schoolzwemmen in Klaaswaal. Ze heeft daarvoor nog een ludieke actie in deze raadszaal georganiseerd met een slinger vol badpakken omdat het behoud van het zwembad ter discussie stond. Zij was bestuurslid van Stichting Buurtwerk Klaaswaal, vrijwilliger bij de Klaaswaalse Amateur Toneel (KLAT) waar ook de coördinatie van de kledinginzameling bij hoorde. Vanaf 1983 is zij onlosmakelijk verbonden aan de Christelijke muziekvereniging Prinses Juliana. Donatiegelden ophalen, Sinterklaasfeest organiseren, muziekgebouw schoonmaken, loten verkopen en koffie schenken om niet meer te noemen. Daarnaast is zij 10 jaar penningmeester van de Oranjevereniging Klaaswaal geweest. Van 2007-2016 heeft mevrouw bij Stichting Welzijn Hoeksche Waard met verve de taak als spreekstalmeester tijdens de ouderendag op zich genomen. Vanaf 2006 is zij ouderling van de Protestantse Gemeente Greup. Zij vervult veel taken in deze kerkelijke gemeente.

De heer A.J. Herweijer is al vanaf 1970 bestuurslid van de streekcommissie Gereformeerde Bijbelstichting Hoeksche Waard en bestuurslid van district 7 van dezelfde stichting. Hij is verantwoordelijk voor nieuwe donateurs en maar ook als depothouder. Betrokkene is al vanaf 1973 betrokken bij het bestuur van de Staatkundig Gereformeerde Partij, eerst in Klaaswaal en later in Cromstrijen. Hij was mede oprichter van de SGP-jongeren afdeling Hoeksche Waard en vanaf 1998 raadslid in de gemeente Cromstrijen. In de periode tot zijn afscheid in oktober vorig jaar was hij afwisselend raadslid, wethouder en commissielid. Een bestuurder met dossierkennis die zowel op ruimtelijk terrein maar later vooral in het sociaal domein veel heeft mogen realiseren. En niet te vergeten, hij was 11 jaar bestuurslid van Waterschap Hollandse Delta. Ook dit aspect van ons openbaar bestuur had zijn grote belangstelling en ook hier toonde hij zich een gedegen en betrokken bestuurder.

De heer J. van der Plas is een uiterst betrokken man binnen de kerkelijke gemeente van de Nederlands Hervormde Kerk in Numansdorp. Al vanaf 1967, dat is dus meer dan 50 jaar actief voor de kerk en hij is er vrijwilliger op tal van terreinen. In de jaren ’80 actief bij de bouw van kerkelijk centrum De Voorhof. Lid van de Seifhennersdorf commissie die contacten onderhield met kerken in het Oostblok. Hij was afwisselend notabel, medewerker, lid van de Kerkenraad en lid van het College van kerkrentmeesters. Sinds 2010 coördineert hij de activiteiten die plaats vinden in De Voorhof, waaronder het gebruik door de mensen van Gemiva. In 2014 was de heer Van der Plas verantwoordelijk voor de uitvoering van de buitenrestauratie van de dorpskerk. Nog steeds verzorgt hij elke week de druk en de verspreiding van de kerkelijke weekbrief én de logistiek van de jaarlijkse actie Kerkbalans. De kerkgemeenschap is hem grote dank verschuldigd voor zijn jarenlange belangeloze inzet!

Mevrouw L. Westdijk- van deMerwe is een veelzijdige, actieve vrouw uit Numansdorp. Al meer dan 30 jaar is zij vrijwilliger in de bar en de keuken van muziekvereniging Wilhelmina. Vanaf 2000 is zij ook de steun en toeverlaat tijdens de schaakvonden van Schaakvereniging Hoeksche Waard. Ook hier is zij een graag geziene gastvrouw. Vier jaar later start zij ook vrijwilligerswerk voor de Volleybalvereniging Apollo, en twee jaar daarna ook voor de Bridgeclub Numansdorp en vanaf 2011 ook nog eens voor de Badmintonvereniging Visser. Al deze activiteiten worden enthousiast uitgevoerd, met grote nauwkeurigheid en netheid. Alle leden van genoemde verenigingen zijn trots op haar en willen haar bedanken voor de vele vrijwilligersinzet die zij heeft geleverd, en nog elke week levert! Vijf verenigingen hebben uit grote waardering voor haar inzet de krachten gebundeld en een aanvraag ingediend.

Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje‑Nassau.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren