Waardige herdenking van de onthoofding van graaf Lamoraal van Egmont, stichter van Oud-Beijerland.

0
611

OUD-BEIJERLAND – Het was kort, maar daarom niet minder plechtig: de herdenking van de onthoofding van graaf Lamoraal van Egmont, stichter van Oud-Beijerland. Op 5 juni 1568 werd de graaf onder grote publieke belangstelling naar het schavot gebracht op de Grote Markt in Brussel en vervolgens onthoofd. Deze barbaarse executie werd vandaag, 5 juni 2018, herdacht in vijf gemeenten (Egmond in Noord-Holland, Horn en Weert in Limburg, Zottegem in België en Oud-Beijerland).

Vijf herdenkingen tegelijkertijd. Het kan niet anders of deze graaf heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. In ieder geval in de geschiedenis van onze gemeente. In 1559 legde hij de polder ‘Heerlijkheid Beijerland’ aan als eerbetoon aan zijn vrouw Sabina van Beijeren – Oud-Beijerland was geboren.

“De les van het verhaal van graaf Van Egmont voor mij is dat je loyaliteitsconflicten niet uit de weg moet gaan. We zullen ze altijd in alle openheid moeten bespreken. Het is dan ook de dialoog die 450 jaar geleden ontbrak. Lamoraal van Egmont leefde in een tijd waarin de macht het wel oploste. Dat ligt vandaag de dag, gelukkig, een stuk genuanceerder.
In de vele verschillen die onze samenleving vandaag de dag kent, is het zaak loyaal aan jezelf te blijven en de ander de ruimte te geven. Dat is voor mij de boodschap die we vandaag herdenken. Een boodschap waar we dit gehele (Egmont)jaar, maar ook daarna individueel en gezamenlijk bij stil moeten blijven staan”, aldus burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld tijdens de herdenkingsceremonie op een wel heel toepasselijke locatie…de plaquette van graaf Lamoraal en zijn echtgenote op de hoek Koninginneweg/Beneden Oostdijk, geschonken door de ‘burgerij’ op 24 oktober 1959 (ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van Oud-Beijerland).

Namens het gemeentebestuur legden burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld en wethouder Harry van Waveren een krans. Voorzitter Pieter Jan in ‘t Veld en Henk Dijkstra legden een bloemstuk namens de Historische Vereniging Oud-Beijerland.

De herdenkingsceremonie werd muzikaal opgeluisterd door christelijke muziekvereniging De Bazuin.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.