Van Koni tot Koningshof in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

OUD-BEIJERLAND – Voor de meeste Oud-Beijerlanders is het alsof het historische (voormalige) hoofdkantoor van de KONI Groep (sinds 1972 onderdeel van ITT) aan de Langeweg er altijd al is geweest. Het pand, dat enkele jaren geleden zijn kantoorfunctie verloor en sindsdien leeg staat, prijkt sinds 2017 op de gemeentelijke monumentenlijst. Er zijn echter plannen om het pand te transformeren: van Koni tot KONIngshof!

Maakt het pand aan de Langeweg van buiten een troosteloze en desolate indruk; binnen is het al niet veel anders. Lege ruimtes, verlaten bureaus, her en daar een stoel en veel, heel veel dozen… het oogt alsof alle medewerkers na een bommelding massaal het gebouw zijn ontvlucht om er nooit meer terug te keren. Grote enkel glas ramen, bakelieten stoppenkasten en schakelaars maken duidelijk dat de bouw ergens halverwege de vorige eeuw (1957 om precies te zijn) plaatsvond. Slechts bordjes aan de muur met illustere teksten als ‘Finance, office 5’, ‘Marketing & Communications’ en ‘General Manager’ verwijzen nog naar het roemruchte verleden van de Oud-Beijerlandse schokdemperfabriek.
Maar als het aan Leonard Batenburg (BO Wonen, vastgoed & ontwikkeling) ligt, ondergaat het historische pand binnen niet al te lange termijn een ingrijpende gedaantewisseling. Inpandig welteverstaan, want het historische pand is namelijk een gemeentelijk monument (als bouwwerk uit de wederopbouw periode)). Al eerder besloot het college om medewerking te verlenen aan het doorlopen van de noodzakelijke ruimtelijke procedures om woningbouw mogelijk te maken. Woningbouw is nu namelijk niet mogelijk omdat de locatie de bestemming ‘bedrijventerrein’ heeft. Er moet dus een nieuw bestemmingsplan komen. De eerste stap hiertoe was de ondertekening van een (anterieure) overeenkomst met de ontwikkelaar. En waar kun je dat beter doen dan ‘op locatie’?

Voor wethouder Piet van Leenen – die ruim 46 jaar, waarvan de laatste jaren als financieel directeur, voor Koni werkte – heeft het voormalige kantoor geen geheimen. Het spreekt daarom haast als vanzelf dat hij, voorafgaand aan de officiële ondertekening, een rondleiding door het gebouw geeft. ‘Kijk, daar stond mijn bureau en dáár zat…’, klinkt het enthousiast. Het is duidelijk: voor de wethouder komt het verleden weer tot leven!

Intussen is de koffie ingeschonken, het gebak klaargezet en de pennen in de aanslag gelegd. Alles is gereed voor de ondertekening door wethouder Piet van Leenen en ontwikkelaar Leonard Batenburg.

Leonard is enthousiast over het project KONIngshof. ‘Het voormalige kantoor’, zo vertelt hij, ‘wordt getransformeerd tot twintig mooie maisonnette-woningen met behoud van de wederopbouwarchitectuur die zo kenmerkend is voor dit gebouw. De woningen aan de voorzijde bieden een schitterend en ruim uitzicht op de Koninginneweg. Achter het kantoor komen vier gebouwen met in totaal 44 appartementen met verschillende afmetingen en voorzien van een ruim balkon. Het wordt een groen (ik had overigens niet anders verwacht van iemand die jaren aan het roer stond Tuinwereld) en duurzaam project. Het bewijs: de woningen worden energieneutraal verkocht. Er komt een volledig aangeplante binnentuin – die eigendom blijft van de bewoners – met onder meer ruimte om te recreëren en een jeu de boules baan”.

En alsof dit nog niet genoeg is… heeft BO Wonen ook plannen om de voormalige kasteelboerderij Schillemansstede aan de Scheermansvliet (in de jaren ’50 afgebroken en vanwege zijn historische waarde herbouwd in het Openluchtmuseum in Arnhem) te herbouwen als versie 2.0 samen met de originele boomgaard.

Eén ding is zeker: het monumentale voormalige hoofdkantoor van Koni inclusief het achter- en naastliggende terrein wacht een mooie toekomst. ‘Ik zet graag en met groot genoegen mijn handtekening onder deze overeenkomst’, vat Piet van Leenen zijn waardering kernachtig samen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.