Column: Vuilniszak aan een touwtje

869

Geen alledaags gezicht de grijze containerzak die boven mijn hoofd bengelde terwijl ik op weg was naar de supermarkt. Een dame behoorlijk op leeftijd zag ik hangend over de balustrade “spelen met vuur”.Want hoe gevaarlijk is het om van 2 hoog je evenwicht te houden wanneer je probeert met uiterste precisie een zak huisvuil te dumpen. Bittere noodzaak deze actie!

De lift van de aanleunwoningen van HW Wonen aan de Molenaar in Oud-Beijerland waar zij woont is 3 maanden buiten werking! Deze wordt namelijk vervangen door een moderne versie.Om het appartement te verlaten via een lift moeten de bewoners, de meesten hoogbejaard, honderden meters omlopen.Voor de meesten een te zware opgave! Met angst en beven zag ik een oudere man trillend de ijzeren brandtrap aflopen. Zijn boodschappentassen stonden beneden in het trappenhuis. 3 x heen en weer lopen om ze in huis te krijgen maakte dat deze heer aan het einde van zijn Latijn was. Hij had een grote hartoperatie achter de rug en al het gesjouw deed geen goed aan zijn herstel.

Een andere bewoner kon nauwelijks haar scootmobiel uit de berging krijgen. De oprijplaat was weggehaald vanwege alle werkzaamheden .Dat deze dame na veel geworstel naderhand bloed in haar urine aantrof was niet vreemd .Zij had onlangs darm , maag en blaasonderzoeken achter de rug. Het uitrijden op deze onfortuinlijke manier had daar geen goed aangedaan!

Er kan buiten het gebouw niet meer aangebeld worden voor de bewoners. Bovendien staat er nergens aangegeven hoe bijvoorbeeld pakketdiensten op de moeilijk te bereiken adressen kunnen bezorgen .Ik ben bang dat sommige bewoners gevangen zijn in hun eigen huis. De open noodtrap daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Ik moet er niet aan denken als deze nat dreigt te worden.De woningstichting HW Wonen jaagt op deze manier bejaarden mensen de dood in.

Het huisvuil van de dame is inmiddels op de juiste plek terecht gekomen, maar wat komt er van deze bejaarden terecht als de situatie zo blijft zoals het is.
Ongewilde eenzaamheid en aftakeling!

Wellicht moet ik het touwtje maar eens in eigen handen nemen!!

Anita van Bruggen

Fotografie Ingeborg van Bruggen

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.